X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Czynniki związane z zakażeniami wirusem grypy H1N1 lub H1N2 u tuczników

Czynniki związane z zewnętrzną i wewnętrzną bioasekuracją i kontrolą wewnętrznych warunków środowiskowych powinny być wspólnie rozpatrywane w trakcie realizacji programów kontrolujących infekcje SIV.

1 październik 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Czynniki związane z zakażeniami europejskiem wirusa grypy świń H1N1 lub H1N2 (SIV) na poziomie stada były oceniane przez badania poprzeczne w 125 francuskich stadach. W każdym stadzie pobrano próbki surowicy od 15 tuczników i wykonano test hamowania hemaglutynacji. Dane odnoszące się do charakterystyki stada, bioasekuracji, zarządzania i warunków utrzymywania zostały zebrane poprzez ankiety podczas wizyty gospodarstwa. Warunki klimatyczne w warchlakarmi i na tuczu, w których mieściły się badane świnie, były sprawdzane w okresie 20 godzin. Czynniki związane z seropozytywnym statusem stada H1N1 lub H1N2 zostały zidentyfikowane przez regresję logistyczną.

Dla obu podtypów, odsetek stad SIV seropozytywnych wzrastała, gdy w pobliżu było więcej niż dwa stada trzody chlewnej (OR = 3,2, 95% przedział ufności (95% CI): 1.4-7.6 i OR = 3,5, 95% CI: 1.5-8.1 odpowiednio dla H1N1 i H1N2). Inne czynniki były również związane z infekcją H1N1 lub H1N2. Odsetek stad seropozytywnych H1N1 był znacznie zwiększony poprzez dużą liczbę świń w kojcach poodsadzeniowych (OR = 3,2, 95% CI: 1.2-8.6), nastawy temperatury poniżej 25 ° C (OR = 2,6, 95% CI: 1.1-6.4) i poniżej 24 ° C (OR = 2,6, 95% CI: 1.1-6.1) odpowiednio w urządzeniach grzewczych w porodówkach i regulatorze wentylacji. Przepędzanie świń na tucz przez pomieszczenia gdzie utrzymywane były starsze świnie również znacznie podnosiły szanse na wynik H1N1 seropozytywny (OR = 3,3, 95% CI: 1.1-9.6). Status seropozytywny H1N2 wiązał się z dużym zagęszczeniem zwierząt w kojcach poodsadzeniowych (OR = 2,9, 95% CI: 1,2 -7,0), duże pomieszczenia na tuczu (OR = 2,5, 95% CI: 1.1-5.9), brak systemu całe puste- całe pełne na tuczu (OR = 2,4, 95% CI: 1.0-5.8). Zakres temperatury poniżej 5 ° C w wentylacji kontrolującej w obiekty tuczarni (OR = 3,2, 95% CI: 1.4-7.4).

Czynniki związane z zewnętrzną i wewnętrzną bioasekuracją i kontrolą wewnętrznych warunków klimatycznych powinny być rozpatrywane łącznie w trakcie realizacji programów kontroli zakażeń SIV.

Fablet C., Simon G., Dorenlor V., Eono F., Eveno E., Gorin S., Queguiner S., Madec F., Rose N. Factors associated with H1N1 or H1N2 influenza virus infections in fattening pigs: a study in 125 herds. 6th European Symposium of Porcine Health Management.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji