Ciężarne lochy są mają ograniczone żywienie podczas ciąży, aby uniknąć różnych problemów związanych z porodem. Jednakże, niewystarczająca sytość może powodować stres, nieprawidłowe zachowanie i obniżenie wydajności. Dodanie włókna, takiego jak aleuron pszenny, może zapobiec tym negatywnym konsekwencjom i przyczynia się do zwiększenia pojemności antyoksydacyjnej. Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu dodatku aleuronu pszennego do diety loch w ciąży na sytość poposiłkową, status stresu i wydajność reprodukcyjną. 84 lochy rasy Landrace × Yorkshire (liczbą ciąż przebytych 4,87 ± 1,32; grubość słoniny 17,63 ± 3,97 mm) zostały podzielone na 3 różne grupy: 1) dieta kontrolna: dieta oparta na kukurydzy, otrębach pszennych i mączce sojowej; 2) dieta z 15% dodatkiem aleuronu pszennego: zawierała dodatkowo 15% aleuronu pszennego i 3) dieta z 30% dodatkiem aleuronu pszennego: zawierała dodatek 30% aleuronu pszennego. Mierzono wydajność (dzienne spożycie paszy, grubość słoniny, liczbę odsadzonych prosiąt i ich masę) oraz zachowanie (etogram). Dodatkowo pobrano próbki krwi, śliny i kału.
Wyniki wykazały, że w porównaniu z dietą kontrolną, lochy karmione dietą z aleuronu pszennego miały wyższe stężenie w surowicy peptydu YY i peptydu glukagonopodobnego-1 oraz niższe stężenie kortyzolu w ślinie. Co ważne, w porównaniu z grupą kontrolną, tylko grupa 15% aleuronu pszennego miała wyższe stężenie całkowitej pojemności antyoksydacyjnej, niższy odsetek martwych urodzeń. Odpowiednio, koszt produkcji na jedno prosię urodzone żywe ($6.9 vs. $7.6) lub na jedno prosię urodzone zdrowe ($7.4 vs. $7.9) zmniejszył się w grupie 15% aleuronu pszenicy w porównaniu z grupą kontrolną.
Podsumowując, włączenie 15% aleuronu pszenicy do diety ciążowej przyczyniło się do zwiększenia sytości poposiłkowej, złagodzenia stanu stresu i zmniejszenia liczby martwych urodzeń u loch. Badanie to stanowi punkt odniesienia dla zastosowania aleuronu pszennego jako częściowego substytutu konwencjonalnych składników paszowych w celu poprawy wydajności reprodukcyjnej loch.
Deng J, Cheng C, Yu H, Huang S, Hao X, Chen J, Yao J, Zuo J, Tan C. Inclusion of wheat aleurone in gestation diets improves postprandial satiety, stress status and stillbirth rate of sows. Animal Nutrition. 2021; 7(2): 412-420. https://doi.org/10.1016%2Fj.aninu.2020.06.015