Obecnie najbardziej rozpowszechnioną metodą ogłuszania świń jest wysokie stężenie dwutlenku węgla (CO2), ale metoda ta jest poddawana kontroli ze względu na deficyty w zakresie dobrostanu zwierząt. Jedną z opracowywanych obecnie alternatywnych metod, która może zastąpić CO2, jest wypełniona azotem (N2) piana o wysokiej rozszerzalności. Chociaż N2 nie wywołuje takich samych zachowań awersyjnych jak CO2, obecnie nie wiadomo, czy sama pianka o wysokiej rozszerzalności może być przyczyną strachu u świń. Środki łagodzące reakcje strachu na pianę mogą polegać na odwracaniu uwagi świń za pomocą aromatów (zapach w połączeniu ze smakiem), które są dla nich interesujące. Obecne badanie miało na celu sprawdzenie, czy dodany aromat (aromat wanilii) wpłynął na unikanie i zachowania eksploracyjne świń po wystawieniu na działanie wypełnionej powietrzem pianki o wysokiej rozszerzalności w skrzyni z pianką.
Metody: W badaniu wzięło udział 50 świń (30 samic, 20 samców) w wieku 14-16 tygodni, różnych krzyżówek Yorkshire, Hampshire i Duroc. Świnie zostały losowo przydzielone albo do zabiegu z wypełnioną powietrzem pianką z dodatkiem aromatu, albo do zabiegu kontrolnego bez dodatku aromatu, na który były wystawione w skrzyni z pianą.
Wyniki: Wyniki wykazały, że świnie, które miały dostęp do aromatyzowanej piany wykazywały znacznie więcej zachowań eksploracyjnych skierowanych w stronę piany i ścian skrzyni, ale nie w stronę podłogi lub pokrywy. Aromatyzowana piana skutkowała również wyższym poziomem aktywności świń. W przeciwieństwie do postawionej hipotezy, przejawiały też więcej zachowań związanych z unikaniem, a próby ucieczki obserwowano wyłącznie, gdy świnie były eksponowane na aromatyzowaną pianę. Poślizgnięcia i częstotliwość wokalizacji nie różniły się między świniami mającymi kontakt z pianą aromatyzowaną i niearomatyzowaną. Badanie to pokazuje, że dodany aromat (smak i zapach) zwiększył zachowania eksploracyjne świń w kierunku piany, a tym samym mógł służyć jako odwrócenie uwagi świń, gdy znajdowały się w zamkniętej skrzyni. Wyniki podkreślają znaczenie uwzględnienia aromatu do piany w dalszym opracowywaniu metody ogłuszania z użyciem piany N2 .
Wniosek: Potencjalny wpływ dodanego aromatu na zmniejszenie lęku lub stresu wymaga dalszych badań, a przyszłe badania powinny koncentrować się na ocenie różnych rodzajów aromatów i / lub zapachów, a także różnych stężeń związków, aby określić, które rozwiązanie jest najbardziej skuteczne w łagodzeniu stresu i niepokoju świń.
Rørvang MR, Blad M, Lindahl C, Wallenbeck A. An added aroma changes the behaviour of domestic pigs in a novel situation aimed for stunning. Applied Animal Behaviour Science. 2024; 270: 106145. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2023.106145.