Wstęp
Pasza zanieczyszczona odchodami zakażonych świń to za potencjalna droga transmisji deltakoronawirusa świń (PDCoV). Celem tego badania było określenie, czy dodanie komercyjnych dodatków paszowych (np., kwasów, soli i cukru) do paszy dla świń może być skuteczną strategią do dezaktywacji PDCoV.
Wyniki
Ocenie poddano sześć komercyjnych kwasów spożywczych, sól i cukier. Kwasy dodano w zalecanym stężeniu do 5 g porcji paszy, które następnie były zakażane 1 ml PDCoV i inkubowane przez 0, 7, 14, 21, 28 i 35 dni. W innym eksperymencie, dodano również podwójne zalecane stężenia tych dodatków do pasz i próbki inkubowano przez 0, 1, 3, 7 i 10 dni. Wszystkie próbki przechowywano w temperaturze pokojowej (~ 25 ° C). Żywego wirusa eluowano w roztworze buforowym, a następnie jest miareczkowano do komórek jąder świń. Jako kontrole użyto próbki bez żadnych dodatków. Do analizy przeżywalności wirusów wykorzystano model Weibulla i logarytmiczno-liniowe modele kinetyczne. Obecność ogona w krzywej inaktywacji wirusa oznaczono jako odchylenie od zachowania liniowego, a więc model Weibulla zostało wybrane dla określenia reakcji inaktywacji ze względu na lepsze dopasowanie. W zalecanych stężeniach, wartości delta (dni, aby stężenie wirusa zmniejszyło się o 1 log) wahały się od 0.62 do1.72 dni, ale nie było żadnych różnic dla przetrwanie wirusa wśród próbek paszy z dodatkiem lub bez dodatków zalecanych przez producentów stężeń. Podwojenie stężenia dodatków zmniejszało wartość delty do ≤ 0,28 dni (p <0,05) dla wszystkich dodatków, z wyjątkiem Amasilu (wartości delta 0,86 vs. 4,95 dni). Dodatki paszowe, które zawierały kwas fosforowy, kwas cytrynowy, lub kwas fumarowy były najbardziej skuteczne w zmniejszaniu przeżywalności wirusa, ale żaden nie inaktywował wirus przez pierwsze 10- dni po zakażeniu.
Wnioski
Komercyjne dodatki paszowe (zakwaszacze i sól) mogą być wykorzystana jako strategie zmniejszania ryzyka PDCoV w paszy. Szczególnie handlowe zakwaszacze paszowe w podwójnych zalecanych stężeniach zmniejszały przeżywalność PDCoV podczas przechowywania w temperaturze pokojowej. Jednak żaden z tych dodatków całkowicie nie inaktywował wirusa.
Katie M. Cottingim, Harsha Verma, Pedro E. Urriola, Fernando Sampedro, Gerald C. Shurson and Sagar M. Goyal. Feed additives decrease survival of delta coronavirus in nursery pig diets. Porcine Health Management. 2017. 3:5. DOI: 10.1186/s40813-016-0048-8