Stosowanie antybiotyków w produkcji trzody chlewnej przyczynia się do powstawania i rozprzestrzeniania się opornych bakterii, które stanowią zagrożenie dla zdrowia człowieka. Dlatego należy opracować alternatywne podejścia. Celem pracy było scharakteryzowanie właściwości probiotycznych szczepu Ligilactobacillus salivarius wyizolowanego z mleka maciory i zastosowanie go w fermentowanej paszy dla ciężarnych loch i prosiąt. Badanie przeprowadzono w gospodarstwie, w którym metafilaktyczne stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych (w tym tlenku cynku) zostało wyeliminowane w momencie rozpoczęcia interwencji probiotycznej, która trwała 2 lata. Od 8-tygodniowych prosiąt pobierano kał przed i po podaniu paszy specjalnej oraz przeprowadzono analizy mikrobiologiczne i biochemiczne.
Procedura doprowadziła do wzrostu stężeń bakterii Clostridia i Lactobacilli. Równolegle zaobserwowano wzrost stężenia maślanu, propionianu i octanu oraz wyraźne zmniejszenie obecności pałeczek kwasu mlekowego opornych na antybiotyki.
Podsumowując, zastąpienie środków przeciwdrobnoustrojowych podejściem przyjaznym dla mikroflory było wykonalne i doprowadziło do pozytywnych zmian mikrobiologicznych i biochemicznych w środowisku jelitowym.
Sobrino OJ, Alba C, Arroyo R, Pérez I, Sariego L, Delgado S, Fernández L, de María J, Fumanal P, Fumanal A, Rodríguez JM. Replacement of Metaphylactic Antimicrobial Therapy by Oral Administration of Ligilactobacillus salivarius MP100 in a Pig Farm. Frontiers in Veterinary Science. 2021; 8: 581. https://doi.org/10.3389/fvets.2021.666887