Hipoteza, że składniki paszy mogą służyć jako nośniki patogenów wirusowych została najpierw potwierdzona w warunkach laboratoryjnych. Aby wypełnić lukę między laboratorium a terenem, w tym projekcie sprawdzono, czy trzy ważne wirusy trzody chlewnej mogą przetrwać w składnikach paszy podczas długodystansowego transportu handlowego przez kontynentalne Stany Zjednoczone. Jednometrowe pojemniki z mączką sojową (organiczną i konwencjonalną) oraz paszą pełnoporcjową zostały nasączone 10 ml mieszaniną wirusa zespołu rozrodczo-oddechowego świń (PRRSV) 174, wirusa epidemicznej biegunki świń (PEDV) oraz wirusa A (SVA) Seneca i były transportowane przez 23 dni w komercyjnej ciężarówce z naczepą, przejeżdżając przez 29 stanów i 10,183 km. Próbki badano na obecność wirusowego RNA metodą PCR oraz na obecność żywego wirusa w próbkach na bazie soi metodą bioassay dla świń i w próbkach paszy pełnoporcjowej metodą karmienia naturalnego.
Żywe wirusy PRRSV, PEDV i SVA zostały wykryte w obu produktach sojowych, a żywe PEDV i SVA w paszy pełnoporcjowej.
Wyniki te dostarczają pierwszych dowodów, że wirusowe patogeny świń mogą przetrwać w reprezentatywnych ilościach paszy i składników paszowych podczas długodystansowego transportu handlowego przez kontynentalne Stany Zjednoczone.
Dee S, Shah A, Jones C, et al. Evidence of viral survival in representative volumes of feed and feed ingredients during long-distance commercial transport across the continental United States. Transboundary and Emerging Diseases. 2022; 69: 149-156. https://doi.org/10.1111/tbed.14057