X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Długoterminowa suplementacja diety betainą u tuczników, wpływ na wieprzowinę

Suplementacja betainą może poprawić jakość wieprzowiny od tuczników.

17 maj 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W przeszłości selekcja genetyczna u świń skupiała się głównie na potrzebie szybkiego wzrostu, rozwoju umięśnienia i niskiej zawartości tłuszczu. Selekcja ta powodowała jednak niekorzystny wpływ na cechy sensoryczne wieprzowiny. Obecnie, wraz z rosnącym zapotrzebowaniem konsumentów na wysokiej jakości wieprzowinę, badania skupiły się na poprawie cech jakościowych mięsa świń. Udowodniono, że betaina, trimetylowa pochodna glicyny, która zapewnia metylową i osmotyczną ochronę organizmu, po uzupełnieniu w diecie zmniejsza grubość słoniny u świń. Niniejsze badanie miało na celu zbadanie wpływu suplementacji diety betainą na wydajność wzrostu, jakość mięsa i metabolizm lipidów mięśniowych u rosnących świń. W tym celu trzydzieści sześć świń krzyżówek o wadze 24,68 ± 0,97 kg zostało losowo przydzielonych do dwóch grup składających się z diety podstawowej uzupełnionej 0 lub 1200 mg/kg betainy. Każda grupa obejmowała sześć powtórzeń po trzy świnie w każdym kojcu.

Po 119 dniach próby żywieniowej, suplementacja diety betainą znacząco zwiększyła średnie dzienne przyrosty i miała tendencję do poprawy średniego dziennego pobrania paszy i zmniejszyła stosunek pobrania paszy do przyrostu u świń w wieku 100~125 kg. Ponadto w grupie z dietą betainową obserwowano tendencję do zwiększenia średnich dziennych przyrostów i końcowej masy ciała świń w całym okresie. Suplementacja betainą wpłynęła na metabolizm lipidów u świń, o czym świadczy niższe stężenie cholesterolu w lipoproteinach o małej gęstości, wzrost stężenia mRNA syntazy kwasów tłuszczowych i karboksylazy acetylo-CoA oraz spadek stężenia mRNA genów związanych z lipolizą. Ponadto, betaina wyraźnie poprawiła ekspresję mikroRNA-181a (miR-181a) i miała tendencję do zwiększenia miR-370.

Podsumowując, suplementacja betainą w dawce 1200 mg/kg mogła zwiększyć wydajność wzrostu rosnących świń. Ponadto, betaina miała tendencję do poprawy jakości mięsa i zawartości tłuszczu śródmięśniowego poprzez zwiększenie lipogenezy i zmniejszenie liczebności genów związanych z lipolizą, co było związane z regulacją ekspresji miR-181a i miR-370 przez betainę.

Fu R, Zhang H, Chen D, Tian G, Zheng P, He J, Yu J, Mao X, Huang Z, Pu J, Yang W, Yu B. Long-Term Dietary Supplementation with Betaine Improves Growth Performance, Meat Quality and Intramuscular Fat Deposition in Growing-Finishing Pigs. Foods. 2023; 12(3): 494. https://doi.org/10.3390/ foods12030494

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji