X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Globalne tendencje w stosowaniu leków przeciwbakteryjnych u zwierząt

Szacujemy, że w okresie między 2010r. i 2030r., światowe zużycie środków przeciwdrobnoustrojowych wzrośnie o 67%, z 63.151 ± 1.560 ton do 105.596 ± 3.605 ton.

15 lipiec 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Pomimo znaczących potencjalnych konsekwencji dla oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, nie prowadziło i mie prowadzi się ilościowego pomiaru światowego zużycia leków przeciwbakteryjnych u zwierząt gospodarskich. Zapełniamy tę lukę korzystając z modeli statystycznych Bayesa, wykorzystując mapy zagęszczeniu zwierząt hodowlanych, informacje ekonomiczne popytu na produkty mięsne, oraz aktualne szacunki konsumpcji leków przeciwbakteryjnych w krajach o wysokich dochodach. Ma to pomóc w stworzeniu mapy stosowania środków przeciwbakteryjnych stosowanych w żywności dla zwierząt w 2010 i 2030 r.

Szacujemy, że światowa średnia roczna konsumpcja leków przeciwdrobnoustrojowych na kilogram wyprodukowanego zwierzęcia wyniosła 45 mg / kg, 148 mg / kg i 172 mg / kg odpowiednio dla bydła, świń i kurczaków. Począwszy od tej wartości początkowej, szacujemy, że w okresie między 2010r. i 2030r., światowe zużycie środków przeciwdrobnoustrojowych wzrośnie o 67%, z 63.151  ± 1.560 ton do 105.596 ± 3.605 ton. Przyczynę wzrostu zużycia antybiotykóe o jedną trzecią w produkcji zwierzęcej w tym okresie można przypisać przesunięciu praktyk produkcyjnych w krajach o średnich dochodach, gdzie tradycyjne systemy gospodarowania zostaną zastąpione przez hodowle na dużą skalę, a w intensywnej hodowli leki przeciwbakteryjne stosuje się w subterapeutycznych dawkach. Dla Brazylii, Rosji, Indii, Chin i RPA, wzrost konsumpcji wyniesie 99%, do siedmiu razy prognozowanego wzrostu liczby ludności w tej grupie krajów. Potrzebne jest lepsze zrozumienie konsekwencji swobodnego wzrostu konsumpcji weterynaryjnych leków przeciwbakteryjnych i ich potencjalnego wpływu na zdrowie zwierząt i ludzi.

Van Boeckel TP, Brower C, Gilbert M, Grenfell BT, Levin SA, Robinson TP, Teillant A, Laxminarayan R; Global Trends in Antimicrobial Use in Food Animals; Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 May 5;112(18):5649-54. doi: 10.1073/pnas.1503141112. Epub 2015 Mar 19.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji