Skuteczne zarządzanie lochami karmiącymi znacząco wpływa na różne aspekty produkcji trzody chlewnej. W niniejszym badaniu porównano wpływ godzinowego systemu karmienia i pięciokrotnego dziennego systemu karmienia na wydajność produkcyjną, kondycję ciała i dobrostan loch karmiących, a także na wyniki wzrostu ich potomstwa.
Metody: dwadzieścia osiem loch w okresie laktacji (Landrace × Yorkshire) podzielono na dwie grupy: Grupa 1 była karmiona pięć razy dziennie, a Grupa 2 była karmiona zgodnie z harmonogramem godzinowym. Dane przeanalizowano za pomocą testów T dla prób niezależnych i testu U Manna-Whitneya przy użyciu oprogramowania Statistical Analysis System (SAS, 2011, wersja 9.3).
Wyniki: godzinowy system karmienia pozytywnie wpłynął na spożycie paszy i kondycję ciała loch, znacząco skracając dni od odsadzenia do rui. Grupa 1 wykazywała znacznie większą redukcję grubości słoniny i kondycji ciała w okresie odsadzenia w porównaniu z grupą 2. Ponadto zaobserwowano istotne różnice w odniesieniu do utraty masy ciała loch, spożycia paszy, żywotności prosiąt i śmiertelności przy odsadzeniu, wskaźnika loch i obliczonej wydajności mlecznej. Karmienie loch w systemie godzinowym miało pozytywny wpływ na ich wydajność produkcyjną w porównaniu z lochami karmionymi pięć razy dziennie. Nie odnotowano znaczących różnic w odniesieniu do całkowitej liczby urodzonych prosiąt, żywych urodzeń, zmumifikowanych prosiąt, martwych urodzeń, śmiertelności prosiąt, wielkości miotu przy odsadzeniu i współczynnika konwersji paszy lochy. Jednak liczba prosiąt odsadzonych od lochy w ciągu roku była liczbowo wyższa w grupie 2. Prosięta z grupy 2 miały znacznie wyższą masę odsadzeniową i większy przyrost masy ciała, lepszy średni dzienny przyrost i większy przyrost masy ciała miotu niż te z grupy 1. Statystycznie lochy z grupy 2 wykazywały wyższą częstotliwość stania, co potencjalnie przyczyniło się do zmniejszenia zmian skórnych łopatek u loch.
Wnioski: Podsumowując, godzinowy system karmienia może zoptymalizować wydajność produkcyjną loch, kondycję ciała, wydajność mleczną, dobrostan i wzrost prosiąt w produkcji trzody chlewnej.
Ampode KMB, Mun H-S, Lagua EB, Chem V, Park H-R, Kim Y-H, Sharifuzzaman M, Hasan MK, Yang C-J. Hourly Feeding Regime of Modern Genetics Lactating Sows: Enhancing Productive Performance, Welfare, and Piglet Growth in Smart Farm-Based Systems. Agriculture. 2024; 14(5): 740. https://doi.org/10.3390/agriculture14050740