W ostatnich latach, występowanie i znaczenie zakażeń Mycoplasma hyopneumoniae u prosięt ssących było tematem szeregu badań. Podczas gdy większość z tych badań koncentrowała się wyłącznie na oszacowaniu częstości występowania zakażeń wewnątrz różnych grup wiekowych, obserwacji zakażonych prosiąt lub oceny zmian patologicznych, żaden z badań nie zawierało szczegółowej analizy indywidualnych i środowiskowych czynników ryzyka. W związku z tym, celem niniejszego badania była ocena częstości zakażeń M.hyopneumoniae u prosiąt ssących z endemicznie zarażonych stad i identyfikacj poszczególnych czynników ryzyka potencjalnie wpływających na stan infekcji w wieku okołodsadzeniowym.
Poziom występowania zakażeń M. hyopneumoniae u prosiąt ssących badany w trzech typowych stadach świń hodowlanych wyniósł 3,6% (41/1127) w momencie odsadznia. Częstość 1,2% stwierdzono u tych samych świń pod koniec przebywania w warchlakarni. W modelu regresji wieloczynnikowej Poisson stwierdzono, że wskaźniki zachorowalności (IRR) u prosiąt ssących są znacznie niższe niż 1, gdy przeprowadzono przycinanie kiełków (IRR: 0,10). Ponadto, wysokie temperatury w kojcu dla prosiąt w pierwszych dwóch tygodniach życia (czasami> 40 ° C) było związane ze zmniejszeniem prawdopodobieństwa wystąpienia zakażenia (IRR: 0.23-0.40). Z kolei stosowanie szczepionek PCV2 u prosiąt wiązało się ze zwiększonym ryzykiem infekcji (IRR: 9,72).
Ponieważ pojedyncze zainfekowane prosięta moga działać jako inicjatorzy przekazywania tego patogenu w warchlakarni i na tuczu, eliminacja czynników ryzyka opisanych w tym badaniu powinna pomóc zmniejszyć częstość występowania zakażeń M. hyopneumoniae , a tym samym może przyczynić się do zredukowania prawdopodobieństwa wysokiej chorobowości u starszych świń.
Nathues H, Doehring S, Woeste H, Fahrion AS, Doherr MG, grosse Beilage E. Individual risk factors for Mycoplasma hyopneumoniae infections in suckling pigs at the age of weaning.Acta Vet Scand. 2013 Jun 3;55:44. doi: 10.1186/1751-0147-55-44.