X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Inhibicja wirusa afrykańskiego pomoru świń w płynach i paszach

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe i monolaurynian glicerolu hamują ASFv w warunkach płynnych.

21 kwiecień 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Trwająca epidemia wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASFv) wywarła duży wpływ na globalną produkcję trzody chlewnej, a wysiłki w zakresie bezpieczeństwa biologicznego mające na celu ograniczenie zakaźności i przenoszenia ASFv mają wysoki priorytet. Niedawno stwierdzono, że pasze i składniki pasz, wraz z wodą pitną, mogą przyczyniać się do transmisji wirusa i mogą ułatwiać transgraniczne rozprzestrzenianie się ASF. Dlatego ważne jest, aby przetestować aktywność przeciwwirusową zgodnych z przepisami, przeciwwirusowych dodatków paszowych, które mogą hamować infekcyjność ASFv w paszy. Jedna obiecująca grupa kandydatów na dodatki do pasz obejmuje średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA) i pochodne monoglicerydów, o których wiadomo, że niszczą błonę lipidową otaczającą niektóre wirusy i bakterie z otoczką.

Zbadano działanie przeciwwirusowe wybranych MCFA, a mianowicie kwasów kaprylowego, kaprynowego i laurynowego oraz pokrewnego monoglicerydu, monolaurynianu glicerolu (GML), w hamowaniu ASFv w warunkach paszach płynnych i stałych oraz zidentyfikowano odpowiednie związki i wskaźniki inkluzji, które mogą być przydatne w łagodzenie skutków obecności ASFv w środowiskach paszowych. Testy wykazały, że wszystkie testowane MCFA i GML działają inhibicyjnie na ASFv. GML był silniejszy niż MCFA, ponieważ działał w niższym stężeniu i hamował ASFv z powodu bezpośredniej aktywności wirusobójczej wraz z jednym lub więcej innymi mechanizmami przeciwwirusowymi. Eksperymenty z paszą i zależnością od dawki wykazały ponadto, że wystarczająco wysokie dawki GML mogą znacząco zmniejszyć zakaźność ASFv w paszy w sposób liniowy w okresach zaledwie 30 minut, jak określono na podstawie pomiarów miana zakaźnego wirusa. Eksperymenty z testem serolgicznym (ELISA) ujawniły, że podawanie GML utrudnia również rozpoznawanie przeciwciał związanych z białkiem strukturalnym ASFv p72 związanym z błoną, co prawdopodobnie wiąże się ze zmianami konformacyjnymi białek wynikającymi z rozerwania błony wirusa.

Wyniki tego badania wskazują, że MCFA i GML hamują ASFv w płynach, i że GML jest również w stanie zmniejszyć zakaźność ASFv w paszy stałej, co może pomóc w ograniczeniu przenoszenia tej choroby.

Jackman JA, Hakobyan A, Zakaryan H, et al. Inhibition of African swine fever virus in liquid and feed by medium-chain fatty acids and glycerol monolaurate. Journal of Animal Science and Biotechnology. 2020; 11(114). https://doi.org/10.1186/s40104-020-00517-3

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji