W przemyśle trzody chlewnej lochy zostały poddane intensywnym programom hodowlanym w celu poprawy ich wydajności reprodukcyjnej. W konsekwencji, zwierzęta te doświadczyły wzrostu podatności na czynniki stresowe, takie jak upały. Jednakże, zbadano, że dodatek błonnika do diety może stać się odpowiednią opcją do modyfikacji zachowania i fizjologicznego zdrowia zwierząt. W niniejszym badaniu oceniano wpływ poziomu włókna kwaśno - detergentowego na wydajność reprodukcyjną, integralność jelit i metabolizm loch prośnych oraz jego wpływ na okres laktacji podczas stresu cieplnego. Doświadczenie przeprowadzono w ciągu dwóch letnich miesięcy, rejestrując temperaturę i wilgotność względną powietrza w pomieszczeniu. Użyto 36 loch wieloródek, które zostały równomiernie rozdzielone na podstawie parzystości i masy ciała pomiędzy trzy obiekty (12 loch/obiekt) w 90 dniu ciąży. Diety zawierały 4,3% (niska zaw. włókna), 5,4% (średnia zaw. włókna) i 6,5% (wysoka zaw. włókna) kwaśno - detergentowego. Zmierzono standardowe cechy miotu, masę ciała i grubość słoniny u loch. Ponadto, zmierzono pozorną strawność całkowitą, kortyzol we włosach, metabolity w kale, RNA łożyska.
Lochy karmione dietą wysokowłóknikową charakteryzowały się niższą częstością oddechów, stężeniem kortyzolu we włosach i czasem trwania porodu w porównaniu z dietą niskowłóknikową. Dieta o wysokiej zawartości włókna zwiększyła metabolizm pirogronianu, cyklu cytrynianowego, glioksylanu, dikarboksylanu i tiaminy w porównaniu do tej o średniej zawartości włókna. Stężenie octanu i całkowitych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych było zwiększone u loch karmionych dietą wysokowłóknikową. Ekspresja genów transportera glukozy 3 i transportera glukozy 4 była zwiększona w grupie wysokowłóknikowej. Ekspresja genu białka szoku cieplnego 70 była zmniejszona w przypadku stosowania diety wysokowłóknikowej. Dieta wysokowłóknikowa podczas ciąży zwiększyła pobranie paszy, indeks zaparć, masę prosiąt i masę miotu w porównaniu z dietą nisko-włóknikową. Lochy, u których zastosowano niską zawartość włókna, wykazywały największą strawność białka surowego i najniższą strawność włókna kwaśno - detergentowego.
Podsumowując, 6,5% włókna kwaśno - detergentowego w paszy może zmniejszyć negatywne skutki stresu cieplnego w okresie ciąży. Ponadto, efekty w okresie ciąży zostały odzwierciedlone w okresie laktacji poprzez poprawę konsumpcji paszy, wydajności reprodukcyjnej i wzrostu miotu.
Oh S, Hosseindoust A, Ha S, Moturi J, Mun J, Tajudeen H, Kim J. Metabolic Responses of Dietary Fiber during Heat Stress: Effects on Reproductive Performance and Stress Level of Gestating Sows. Metabolites. 2022; 12(4): 280. https://doi.org/10.3390/metabo12040280