Lochy pierworódki w okresie laktacji mają mniejsze spożycie paszy niż lochy wieloródki, co powoduje niedostateczne spożycie energii i składników odżywczych, powodując nadmierną utratę masy ciała i stres oksydacyjny oraz wpływa negatywnie na przyrost masy ich potomstwa. Dla wydajności loch powinny być korzystne strategie zwiększające pobór energii, takie jak większa koncentracja energii w diecie lub poprawa spożycia i strawności paszy poprzez dodanie środków smakowych i multienzymów. To badanie miało na celu sprawdzenie, w jaki sposób dieta wysokiej jakości lub dieta smakowa i wieloenzymatyczna wpływa na spożycie paszy, strawność składników odżywczych i zdolność antyoksydacyjną loch w okresie laktacji oraz wzrost ich potomstwa. W tym celu trzydzieści pierwiastek przydzielono losowo do trzech grup od 2. dnia laktacji do odsadzenia (21. dzień): kontrola z dietą podstawową; wysoka jakość, o 200 kcal/kg wyższa wartość energetyczna netto niż kontrola; lub dieta kontrolna uzupełniona o 500 mg/kg aromatu i 100 mg/kg multienzymów.
W rezultacie lochy żywione dietą wysokiej jakości lub wieloenzymatyczną uzyskiwały lepszą masę żywą prosiąt i średnie dzienne przyrosty masy ciała, przyrosty masy miotu oraz stosunek wzrostu prosiąt do wydajności mlecznej. W porównaniu z kontrolą grupy o wysokiej jakości i smakowa + multienzymy zwiększyły strawność ekstraktu eterowego, popiołu, obojętnego włókna detergentowego, włókna surowego i fosforu, a grupa o wysokiej jakości zwiększyła również suchą masę, energię brutto, białko surowe, kwasowość włókno detergentowe i pobór energii. W porównaniu z kontrolą, grupa smakowa + multienzymy obniżyła azot mocznikowy i aminotransferazę asparaginianową w surowicy oraz zwiększyła dysmutazę ponadtlenkową, katalazę i peroksydazę glutationową, ale obniżyła dialdehyd malonowy w supernatancie mleka.
Podsumowując, stwierdzono, że żywienie paszą wysokiej jakości lub dietą smakową i wieloenzymatyczną poprawiało strawność paszy dla macior, a w konsekwencji zwiększało wzrost prosiąt. Ponadto smak i dieta wieloenzymatyczna poprawiły również zdolność antyoksydacyjną i zdrowie loch. Dane sugerują, że suplementacja diety aromatem i multienzymami może być bardziej obiecująca niż dieta wysokiej jakości z punktu widzenia zdrowotnego i ekonomicznego, ponieważ zwiększa wykorzystanie produktów ubocznych zboża, a tym samym zmniejsza wydatki na kukurydzę i soję.
Zhe L, Zhou R, Theil PK, Krogh U, Yang L, Zhuo Y, Lin Y, Xu S, Jiang X, Huang L, Che L, Feng B, Wu D, Fang Z. The Impact of Enhancing Diet Quality or Dietary Supplementation of Flavor and Multi-Enzymes on Primiparous Lactating Sows. Animals. 2022; 12(12): 1493. https://doi.org/10.3390/ani12121493