X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Korelacja genetyczna między kształtem łopatki a zmianami barkowymi u loch

Oczekuje się, że dojdzie do poprawy genetycznego postępu zmian barkowych i oceny kondycji ciała.

28 listopad 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Uszkodzenia barku i kondycja loch w momencie odsadzenia mają zarówno przyczyny środowiskowe, jak i genetyczne. Cechy można oceniać na poziomie gospodarstwa, a po odnotowaniu cechy mogą zostać włączone do celu hodowlanego do zastosowania selekcji kierunkowej. Jednakże, w celu dalszego zwiększenia postępu genetycznego tych cech, korzystne jest opracowanie cech wskaźnikowych kandydatów do selekcji (knury lub loszki, jeszcze nie wykazujące samego fenotypu). Poprzednio zasugerowano, że morfologia łopatki i grzebień łopatki mogą być kluczowym czynnikiem u loch w rozwoju zmian barkowych. W tym badaniu opracowaliśmy 11 nowych cech opisujących morfologię łopatki na podstawie obrazów tomografii komputerowej knurów. Te cechy obejmują powierzchnię, długość, szerokość, wysokość i objętość łopatki, a także 6 cech uzyskanych z analizy głównych komponentów, opisujących 80% zmienności obserwowanej dla profilu łopatki.

Analizowane cechy mają odziedziczalność od średniej do wysokiej (h2 od 0,29 do 0,78, SE = 0,06), niskie do średnich korelacje genetyczne ze zmianami barkowymi (do 0,4, SE = 0,1) i stanem kondycji ciała przy odsadzeniu (do 0,25, SE = 0,1). Te nowe fenotypy mogą być rejestrowane automatycznie i dokładnie przed wyborem knurów AI.

Jeżeli odnotowane parametry są uwzględnione w wielozmiennowych modelach selekcji genetycznej, oczekuje się, że poprawi ona postęp genetyczny zmian barku i ocenę kondycji ciała przy odsadzeniu.

Ø Nordbø, L E Gangsei, T Aasmundstad, E Grindflek, J Kongsro; The genetic correlation between scapula shape and shoulder lesions in sows, Journal of Animal Science, Volume 96, Issue 4, 14 April 2018, Pages 1237–1245, https://doi.org/10.1093/jas/sky051

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji