X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Korzyści i wyzwania związane ze stosowaniem wysłodków buraczanych w diecie loch prośnych

Wyższy poziom błonnika pokarmowego w diecie ciężarnych loch może poprawić retencję i wykorzystanie azotu.

3 lipiec 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Po wymagającym okresie laktacji lochy muszą odbudować tkankę tłuszczową, unikając jednocześnie nadmiernej retencji białka, aby zapobiec wzrostowi zapotrzebowania na energię i problemom lokomotorycznym. Karmienie loch wysłodkami buraczanymi (SBP) oferuje korzyści, takie jak zwiększona sytość i wysoka zdolność fermentacji. Niniejsze badanie miało na celu zbadanie, czy zwiększone włączenie SBP zmienia retencję tłuszczu, białka i energii podczas odbudowy słoniny we wczesnym i środkowym okresie ciąży.

Metody: W badaniu 46 lochom podawano jedną z czterech diet z rosnącymi poziomami SBP, dostarczając błonnik pokarmowy w ilości 119, 152, 185 i 217 g/kg. Lochy zostały przypisane do jednej z trzech strategii żywieniowych (wysoka, średnia, niska) w oparciu o grubość słoniny podczas krycia i ponownie ocenione w 30. dniu. Zmierzono masę ciała i grubość słoniny, a pule białka i tłuszczu oszacowano za pomocą techniki tlenku deuteru. Bilanse metabolitów, energii i azotu (N) określono ilościowo na podstawie próbek moczu, kału i krwi pobranych w dniach 30 i 60. Tętno rejestrowano w dniach 15 i 45 w celu oszacowania energii cieplnej, a wielkość i wagę miotu rejestrowano przy oproszeniu.

Wyniki: Wyniki wykazały, że we wczesnej ciąży przyrost masy ciała i retencja białka w organizmie wzrastały wraz z wyższym udziałem błonnika, podczas gdy retencja tłuszczu w organizmie wzrosła liczbowo o 59%. Przyrost słoniny był najwyższy u loch karmionych strategią wysokowłóknistą, pośredni w strategii średniej i nieistotny w strategii niskiej. Pobranie azotu, utrata N w kale i bilans N wzrosły liniowo wraz z włączeniem włókna, podczas gdy utrata N w moczu zmniejszyła się. Produkcja energii w kale i utrata energii metanu wzrosły liniowo, podczas gdy produkcja energii w moczu spadła, co spowodowało wyższe spożycie energii metabolicznej (ME) z 36,5 MJ ME / d w grupie o niskiej zawartości błonnika do 38,5 MJ ME / d w grupie o wysokiej zawartości błonnika. Pomimo oczekiwań, że więcej energii ketogenicznej będzie sprzyjać retencji tłuszczu, zwiększone spożycie ME i wydajność N doprowadziły do większego przyrostu masy ciała i białka przy wyższym włączeniu błonnika.

Wniosek: Podsumowując, lochy w ciąży mogą skutecznie wykorzystywać energię z fermentowalnego błonnika, poprawiając retencję tłuszczu i białka. Jednak zwiększone spożycie błonnika pokarmowego głównie zwiększało retencję białka, co sugeruje, że strategie żywieniowe muszą zostać udoskonalone w celu optymalizacji składu ciała u loch o nowoczesnym genotypie.

Wisbech SJ, Nielsen TS, Bach Knudsen KE, Theil PK, Bruun TS. Effect of different feeding strategies and dietary fibre levels on energy and protein retention in gestating sows. Journal of Animal Science. 2024; 102: skae092. https://doi.org/10.1093/jas/skae092

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji