Przemysł trzody chlewnej na całym świecie boryka się z utratą zysków z powodu wysokiej śmiertelności prosiąt, szczególnie w konsekwencji wyraźnego wzrostu plenności loch i niskiej masy urodzeniowej (low-BW) prosiąt. W niniejszym badaniu badano wpływ BW i indywidualnej opieki nad noworodkami zapewnionej prosiętom na śmiertelność przedodsadzeniową, a także długoterminowy wpływ na wzrost i cechy tuszy i mięsa. Do badań włączono mioty od siedemdziesięciu jeden loch. Połowa każdego miotu nie otrzymała żadnego wsparcia, a pozostała połowa otrzymała wcześniej ustalony protokół postępowania polegający na wczesnym wspomaganiu opieki nad noworodkami.
W trakcie laktacji prosięta o niskiej masie ciała (waga równa lub mniejsza niż 1,1 kg) wykazywały trzykrotnie wyższą śmiertelność niż prosięta o wyższej masie ciała (32 vs. 10%), przy czym śmiertelność była szczególnie częsta w pierwszym tygodniu po urodzeniu. Nie zaobserwowano wpływu opieki nad noworodkami na współczynnik śmiertelności spowodowany zgnieceniem, ale istotny efekt zaobserwowano u prosiąt o niskiej masie ciała, które padły z głodu. Wpływ opieki nad noworodkami na wzrost jest zależny od BW, a cięższe prosięta po urodzeniu odnoszą większe korzyści z opieki nad noworodkami niż prosięta o niskiej masie ciała. Tusze od świń, które jako prosięta miały niską masę ciała, wykazywały większe otłuszczenie, niższą wydajność chudych elementów w tuszach i wyższą zawartość tłuszczu śródmięśniowego (2,29% vs. 1,91%) w mięsie. Wspomaganie neonatalne zwiększyło zawartość chudego mięsa w tuszach od prosiąt low-BW. Stężenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych było wyższe u prosiąt o niższej niż normalna masie ciała (48,1% vs. 47,1%), a odwrotny efekt obserwowano w przypadku wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (13,6% vs. 15,7%). Wspomaganie neonatalne indukowało wyższe stężenie kwasów tłuszczowych n-7.
Podsumowując, opieka nad noworodkami może być przydatną praktyką w celu zmniejszenia śmiertelności u prosiąt o niskiej masie ciała. Ponadto, opieka neonatalna może wpływać na otłuszczenie tuszy i jakość mięsa, co sugeruje długoterminowy wpływ na metabolizm.
.
Romero M, Calvo L, Morales JI, Rodríguez AI, Escudero RM, Olivares Á, López-Bote C. Short- and Long-Term Effects of Birth Weight and Neonatal Care in Pigs. Animals. 2022; 12(21):2936. https://doi.org/10.3390/ani12212936