Strategie mamkowania są wykorzystywane do zarządzania dużymi miotami w komercyjnych fermach świń. Jednak nowonarodzone prosięta przenoszone do loch w późnej laktacji mogą być zagrożone pod względem wzrostu i przeżycia. Zbadaliśmy wpływ dwóch strategii mamkowania na wzrost prosiąt, zachowanie ssące i zachowanie karmiące. W 1 dzień po porodzie cztery najcięższe prosięta z dużych miotów przeniesiono do mamki w 21 (1STEP21, n = 9 miotów) lub 7 (2STEP7, n = 10 miotów) dniu laktacji. Reszta miotu pozostała z matką w tym samym składzie ((RI), n = 10 miotów), albo przeniesiono kilka prosiąt w celu wyrównania masy urodzeniowej (zostały wyrównane (RE), n = 9 miotów). 7-dniowe prosięta z 2STEP7 przeniesiono do lochy w 21 dniu laktacji (2STEP21, n = 10 miotów).
Wzrost prosiąt przy lochach 1STEP21 i 2STEP7 był początkowo niższy niż u miotów RI, ale masy w momencie odsadzenia nie różniły się znacząco. Po pierwszym tygodniu laktacji masy i wskaźniki wzrostu nie różniły się między grupami. Z czasem zminimalizowało się zachowanie świadczące o walkach. Częstotliwość walk była wyższa u miotów 1STEP21 i 2STEP21 w porównaniu z miotami RI. Mioty 2STEP21 miały krótsze walki niż RI i mioty 1STEP21, które były częściej kończone przez lochy 2STEP21 niż lochy RI. Przenoszenie najcięższych prosiąt z miotów RI i RE do mamek zmniejszyło odsetek zmian sutków w okresie laktacji.
Podsumowując, wydaje się, że strategie mamkowania nie zakłócają wzrostu prosiąt. Jednak nowonarodzone prosięta przenoszone do loch w późnej laktacji doświadczyły większej konkurencji w walce o sutek, co sugeruje, że etap laktacji macior ma znaczenie w procesie mamkowania. Zatem dwustopniowa strategia loch- mamek jest prawdopodobnie najlepszą opcją (w odniesieniu do wzrostu i zachowań ssących), ponieważ minimalizuje różnicę między wiekiem prosiąt a etapem laktacji.
O. Schmitt, E. M. Baxter, L. A. Boyle and K. O’Driscoll. Nurse sow strategies in the domestic pig: Consequences for piglet growth, suckling behaviour and sow nursing behaviour. Animal. Volume 13, Issue 3. March 2019 , pp. 590-599. https://doi.org/10.1017/S1751731118001702