X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Mikrobiota jelitowa wpływa na podatność na ASF

Przeszczepianie mikrobioty kałowej od guźców do świń zapewnia częściową ochronę przed atenuowanymi szczepami ASFV.

9 grudzień 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV) jest przyczyną śmiertelnej w skutkach choroby (ASF), która atakuje zarówno świnie domowe, jak i dziki. I odwrotnie, ASFV krąży w sposób subkliniczny u afrykańskich dzikich świń, w tym guźców, naturalnego rezerwuaru ASFV. Poza różnicami genetycznymi, inne czynniki mogą być zaangażowane w zróżnicowaną podatność na ASF obserwowaną wśród eurazjatyckich świniowatych (Sus scrofa) i afrykańskich guźców (Phacochoerus africanus).

Wstępne wyniki badań uzyskane w naszym laboratorium, jak i innych wydają się potwierdzać wpływ, jaki czynniki środowiskowe mogą mieć na zakażenie ASF. Zatem świnie domowe hodowane w obiektach wolnych od określonych patogenów (SPF) były wyjątkowo podatne na silnie atenuowane szczepy ASFV, które były nieszkodliwe dla identycznych genetycznie świń domowych hodowanych na konwencjonalnych farmach. Ponieważ mikroflora jelitowa odgrywa ważną rolę w utrzymaniu homeostazy jelitowej, regulacji dojrzewania układu odpornościowego i funkcjonowaniu wrodzonej / adaptacyjnej odpowiedzi immunologicznej, zdecydowaliśmy się zbadać, czy przeszczepienie mikrobioty kałowej guźca (FMT) u świń domowych wpływa na podatność żywiciela na ASFV.

Niniejsza praca pokazuje, że FMT guźca nie jest szkodliwy dla prosiąt odsadzonych, a jednocześnie modyfikuje ich mikrobiotę jelitową; oraz że FMT przenoszona przez guźce na świnie zapewnia częściową ochronę przed atenuowanymi szczepami ASFV. Potrzebne są dalsze prace, aby wyjaśnić te mechanizmy ochronne.

Zhang J, Rodríguez F, Navas MJ, Costa‑Hurtado M, Almagro V, Bosch‑Camós L, López E, Cuadrado R, Accensi F, Pina‑Pedrero S, Martínez J, Correa‑Fiz F. Fecal microbiota transplantation from warthog to pig confirms the influence of the gut microbiota on African swine fever susceptibility. Scientific Reports. 2020; 10: 17605. https://doi.org/10.1038/s41598-020-74651-3

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji