X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

MRSA u świń i pracowników z konwencjonalnych i wolnych od antybiotyków ferm w USA

Wyniki potwierdziły obecność LA-MRSA u świń i pracowników ferm amerykańskich lecz występowanie takich szczepów było niższe niż wskazują wyniki europejskie.

19 czerwiec 2013
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Istnieje wiele wątpliwości odnośnie pochodzenia oraz skutków dla zdrowia publicznego metycylinoopornych szczepów Staphylococcus aureus zwierząt domowych (LA-MRSA). Prezentowane badania były skierowane dla określenia występowania MRSA ogólnie, oraz LA-MRSA u świń i pracowników ferm w pięciu stanach USA.

W tym celu pobrano wymazy z nosa od świń i pracowników z 45 ferm (21 wolne od antybiotyków; 24 konwencjonalne) z Illinois, Iowa, Minnesota, Karolina Północna i Ohio.

MRSA izolowano od 50 z 1085 świń (4,6%) i 31 ze 148 (20,9%) pracowników ferm. MRSA dodatnie świnie i pracownicy pochodzili z 4 konwencjonalnych ferm w Iowa i Illinois. Na podstawie genotypowania stwierdzono dominację powszechnego u świń wariantu t034,

Wyniki te potwierdzają obecność LA-MRSA u świń i pracowników ferm w USA lecz poziom występowania jest stosunkowo niski w porównaniu do wyników badań przeprowadzonych w Europie.

Smith TC, Gebreyes WA, Abley MJ, Harper AL, Forshey BM, et al. (2013) Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus in Pigs and Farm Workers on Conventional and Antibiotic-Free Swine Farms in the USA. PLoS ONE 8(5): e63704. doi:10.1371/journal.pone.0063704

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji