X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Zakażenia Mycoplasma hyopneumoniae u prosiąt w wieku przed i poodsadzeniowym w Belgii i Holandii

Zarówno w belgijskich jak i holenderskich warunkach, prosięta mogą być zakażone M. Hyo już w bardzo wczesnym wieku, a częstość występowania wzrasta w okresie poodsadzeniowym.

28 październik 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Mycoplasma hyopneumoniae (M. hyo) jest ważnym patogenem w intensywnej hodowli trzody chlewnej w Europie. Celem niniejszej pracy było (1) za pomocą badania wydzieliny z tchawicy i oskrzeli (TBS) uzyskania danych dotyczących  infekcji M. hyo u świń odsadzonych  w Belgii i Holandii, oraz (2) do poszukiwania związków między częstością występowania zakażeń i specyficznymi warunkami środowiskowymi. Próbki porbano ze stu siedemdziesięciu sześciu stad świń. Próbki były pobierane losowo od 30 prosiąt na każdej farmie: 18 w 3-5 tygodniu życia i 12 w 6-11 tygodniach. Pobraną wydzielinę zawieszano w roztworze soli i następnie była ona poddana analizie PCR w kierunku M. hyo.

W 27% stad (n = 44), co najmniej jedno prosię w wieku 3-5 tygodni uzyskało pozytywny wynik na M. Hyo, a 29% (n = 47) w 6-11 tygodniu życia. Prewalencja indywidualna wynosiła odpowiednio 7,1% i 10,9%. Prawdopodobieństwo wystąpienia wyniku dodatniego u 3-5 tygodniowych prosiąt było negatywnie skorelowane ze wskaźnikiem opadów atmosferycznych (iloraz szans [OR] = 0,971) w ciągu tygodnia poprzedzającego pobieranie próbek. W starszej grupie świń, szanse na wynik dodatni na poziomie prosięcia został znacząco zmieniony przez porę roku (OR jesienią w porównaniu z latem 20,9). Zatem zarówno w belgijskich jak i holenderskich warunkach, prosięta mogą być zakażone M. Hyo już w bardzo wczesnym wieku, a częstość występowania wzrasta w okresie poodsadzeniowym.

F.A.C.J. Vangroenweghe, G.G. Labarque, S. Piepers, K. Strutzberg-Minder, D. Maes. Mycoplasma hyopneumoniae infections in peri-weaned and post-weaned pigs in Belgium and The Netherlands: Prevalence and associations with climatic conditions. The Veterinary Journal, Volume 205, Issue 1, July 2015, Pages 93–97. DOI:10.1016/j.tvjl.2015.03.028

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji