X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Napowietrzanie gnojowicy świń wpływa na charakterystykę gnojowicy i emisję gazów cieplarnianych i amoniaku

Zbadano wpływ napowietrzania gnojowicy trzody chlewnej przez 2 minuty co 6 godzin. Napowietrzanie zwiększyło pH o 0,7 jednostki, a emisje NH3 o 20%. Emisja CH4 spadła o 40% i nie wykryto znaczących zmian emisji N2O.

30 maj 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Our results demonstrate that low frequency aeration of stored pig slurry increases slurry pH and increases NH3 emissions.

Napowietrzanie z niską częstotliwością może redukować emisję amoniaku (NH3) i metanu (CH4) bez zwiększania emisji tlenku azotu (N2O). Celem tego badania było oszacowanie tej potencjalnej redukcji i ustalenie mechanizmów leżących u jej podstaw. Zaprojektowano eksperyment grupowy z 6 zbiornikami z 1 m3 gnojowicy. Po początkowej fazie 7 dni, kiedy żaden ze zbiorników nie był napowietrzony, druga faza trwająca 4 tygodnie polegała na napowietrzeniu trzech zbiorników (2 min co 6 h, przepływ powietrza 10 m3 h-1), podczas gdy pozostałe trzy zbiorniki pozostały jako kontrola. Końcowa faza trwała 9 dni, bez napowietrzania żadnego ze zbiorników. Mierzono emisje NH3, CH4, dwutlenku węgla (CO2) i N2O.

W początkowej fazie nie wykryto różnic w emisjach, ale podczas drugiej fazy napowietrzanie zwiększono emisję NH3 o 20% w stosunku do kontroli (8,48 wobec 7,07 g m-3 [gnojowica] d-1, P <0,05). Wyższe pH stwierdzono w zbiornikach napowietrzonych na końcu tej fazy (odpowiednio 7,7 i 7,0 w zbiornikach napowietrzanych i kontrolnych, P <0,05). Emisje CH4 były o 40% niższe w zbiornikach napowietrzonych (2,04 w porównaniu do 3,39 g m-3 [gnojowica] d-1, P <0,05). Te różnice w emisji NH3 i CH4 pozostały po zakończeniu fazy napowietrzania. Nie wykryto żadnego efektu dla CO2 i podczas eksperymentu nie wykryto żadnych istotnych emisji N2O.

Nasze wyniki pokazują, że napowietrzanie gnojowicy trzody zwiększa pH i emisję NH3.

Salvador Calvet, JohnHunt, Tom H.Misselbrook. Low frequency aeration of pig slurry affects slurry characteristics and emissions of greenhouse gases and ammonia. Biosystems Engineering. Volume 159, July 2017, Pages 121-132. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2017.04.011

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji