X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Niezakaźne czynniki związane z zapalenien płuc i opłucne u tuczników

Badania przekrojowe przeprowadzono w 143 fermach o cyklu zamkniętym dla określenia niezakaźnych czynników związanych z zapaleniem płuc i opłucnej u tuczników.

16 maj 2013
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W celu identyfikacji niezakaźnych czynników związanych z zapaleniem płuc i opłucnej u tuczników przeprowadzono badania przekrojowe w 143 fermach o cyklu zamkniętym. Z każdego stada wybierano 30 przypadkowych tuczników, które po uboju w rzeźni badano na obecność zapalenia płuc i opłucnej. W czasie wizyt na fermach zebrano również dane odnoszące się do zarządzania stadem i utrzymania świń. Warunki klimatyczne oceniano w ciągu 20 godzin w pomieszczeniach dla warchlaków i tuczników. Stada pogrupowano na trzy kategorie według mediany wyników oceny zaawansowania zmian zapalnych (kategoria 1: ≤0,5; kategoria 2: 0.5<wynik≤3,75; kategoria 3: >3,75). Jeśli chodzi o zapalenie opłucnej stado oceniano jako dodatnie jeśli przynajmniej u jednej świni stwierdzono zapalenie opłucnej z poziomem zaawansowania >2.

Interwał poniżej 4 tygodni między kolejnymi grupami zwierząt, duże pomieszczenia tuczarni i wysokie średnie stężeni CO2 w pomieszczeniach tuczu zwiększały ryzyko znalezienia się stada w kategorii 2 zapalenia płuc. Te same czynniki ryzyka stwierdzono w kategorii 3, gdzie dodatkowo czynnikiem sprzyjającym był bezpośredni dopływ świeżego powietrza z zewnątrz, lub z korytarza warchlakarni, a nie z otworów w suficie. Zwiększone ryzyko zapalenia opłucnej stwierdzono w przypadku częstej wentylacji, braku dezynfekcji na porodówkach, późnego przeprowadzania zabiegów chirurgicznych na prosiętach, średniej temperatury w tuczarni poniżej 23°C i wielkości stada powyżej 200 loch.

C. Fablet, V. Dorenlor, F. Eono, E. Eveno, J.‐P. Jolly, F. Portier, F. Bidan, F. Madec, N. Rose. Facteurs non infectieux associés à la pneumonie et à la pleurésie dans 143 élevages naisseurs‐engraisseurs du Grand Ouest de la France. 45ème Journées de la Recherche Porcine.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji