X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Nowe typy przyczep do transportu świń do uboju

Wpływ na mikroklimat przyczepy, zachowanie świń, reakcję fizjologiczną i jakość mięsa w kanadyjskich warunkach letnich.

20 grudzień 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Łącznie 3366 świń zostało przetransportowanych do uboju latem (sześć powtórzeń/typ przyczepy; lipiec-sierpień w południowo-zachodnim Ontario) przy użyciu trzech przyczep: zmodyfikowanej trójpokładowej przyczepy typu "pot-belly", zaawansowanej przyczepy typu "flat-deck" i standardowej przyczepy typu "pot-belly". W przyczepach monitorowano warunki otoczenia, temperaturę, wilgotność względną i wskaźnik temperatura-wilgotność w trzech przedziałach (dolny przód, środkowy pokład i górny tył). Łącznie 162 świnie zostały wybrane do analizy poziomu hematokrytu, mleczanu i kinazy kreatynowej we krwi wykrwawionej oraz do oceny jakości wieprzowiny ocenianej w mięśniach najdłuższych, półbłoniastych i przywodzicielach.

Zaawansowane przyczepy typu " flat-deck" i zmodyfikowane trójpokładowe przyczepy typu " pot-belly" wykazywały niższą temperaturę i wskaźnik temperatury-wilgotności w porównaniu do standardowej przyczepy typu " pot-belly" podczas transportu. W standardowej przyczepie typu "pot-belly" świnie transportowane w środkowym przedziale wykazywały wyższe stężenie kinazy kreatynowej we krwi niż te transportowane w dolnym przednim przedziale i niższe wartości pHu w mięśniu półbłoniastym i przywodzicielu niż te transportowane w górnym tylnym przedziale.

Chociaż zaawansowana konstrukcja przyczepy typu "flat-deck" zapewniała lepszy mikroklimat dla świń, ulepszenia w konstrukcji nowych przyczep tylko nieznacznie zmniejszyły stres u świń podczas letnich przejazdów.

Moak KAT, Bergeron R, Conte S, Bohrer BM, Arrazola A, Devillers N, Faucitano L. Use of two novel trailer types for transportation of pigs to slaughter. I. Effects on trailer microclimate, pig behaviour, physiological response, and meat quality under Canadian summer conditions. Canadian Journal of Animal Science. 2022; 102(4): 529-542. https://doi.org/10.1139/cjas-2022-0023

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji