X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Obecność genów warunkujących oporność na antybiotyki szczepów Staphylococcus aureus izolowanych z wieprzowiny

Łącznie zebrano 152 próbki wieprzowiny ze sklepów i supermarketów w Ho Chi Minh. Została ustalona wrażliwość na środki przeciwdrobnoustrojowe izolatów.

4 luty 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Badanie miało na celu określenie obecność genów oporności wśród antybakteryjnych Staphylococcus aureus izolowanych z mięsa wieprzowego w Ho Chi Minh City, Wietnam.

Łącznie zebrano 152 próbki wieprzowiny ze sklepów i supermarketów w Ho Chi Minh. Została ustalona wrażliwość na środki przeciwdrobnoustrojowe izolatów. Badan oporność szczepów na oksacylinę, ampicylinę i / lub penicylinę, gentamycynę i / lub kanamycynę, tetracyklinę, erytromycynę i klindamycynę za pomocą mecA, blaZ, aacA-aphD, tetM, msrA i linA.

Geny blaZ wykryto u znacznego procenta izolatów S. aureus z wieprzowiny (98,48%). Izolaty posiadające ten gen były odporne nawet na dziewięć antybiotyków. aacA-aphD kodował oporność na gentamycynę, kanamycynę, tobramycynę i amikacynę. Chociaż we wcześniejszych badaniach S .auerus był wykryty w 100% (Strommenger et al, 2003) i 28% (Nakaminam et al, 2008) próbek, w tym badaniu wykryto go tylko w 21,6% testowanych izolatach. Jedna czwarta odpornych na tetracyklinę izolatów S. aureus zawierała gen kodujący TetM, co dawało oporności na wszystkie tetracykliny, w tym minocyklinę.

 

VT Tra An, DT Xuan Thiep, AC Fluit. Antimicrobial resistance genes of S. aureus from pork. Proceedings of the 23rd IPVS Congress. 2014.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji