Badanie miało na celu określenie obecność genów oporności wśród antybakteryjnych Staphylococcus aureus izolowanych z mięsa wieprzowego w Ho Chi Minh City, Wietnam.
Łącznie zebrano 152 próbki wieprzowiny ze sklepów i supermarketów w Ho Chi Minh. Została ustalona wrażliwość na środki przeciwdrobnoustrojowe izolatów. Badan oporność szczepów na oksacylinę, ampicylinę i / lub penicylinę, gentamycynę i / lub kanamycynę, tetracyklinę, erytromycynę i klindamycynę za pomocą mecA, blaZ, aacA-aphD, tetM, msrA i linA.
Geny blaZ wykryto u znacznego procenta izolatów S. aureus z wieprzowiny (98,48%). Izolaty posiadające ten gen były odporne nawet na dziewięć antybiotyków. aacA-aphD kodował oporność na gentamycynę, kanamycynę, tobramycynę i amikacynę. Chociaż we wcześniejszych badaniach S .auerus był wykryty w 100% (Strommenger et al, 2003) i 28% (Nakaminam et al, 2008) próbek, w tym badaniu wykryto go tylko w 21,6% testowanych izolatach. Jedna czwarta odpornych na tetracyklinę izolatów S. aureus zawierała gen kodujący TetM, co dawało oporności na wszystkie tetracykliny, w tym minocyklinę.
VT Tra An, DT Xuan Thiep, AC Fluit. Antimicrobial resistance genes of S. aureus from pork. Proceedings of the 23rd IPVS Congress. 2014.