X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Ocena czasu i temperatury potrzebnej do inaktywacji PEDV w kale świń na powierzchniach metalowych

Zastosowanie 71°C przez 10 minut lub 20°C przez 7 dani wystarcza do dezaktywacji wirusa, co zapobiega transmisji patogenu

22 kwiecień 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Cele: Ustalenie temperatury i czasu potrzebnych do inaktywacji wirusa epidemicznej biegunki świń (PEDV) na komercyjnych przyczepach do przewozu zwierząt w związku z wymogami suszenia i odkażania (TADD) pojazdów.

Materiały i metody: trzydziestu dwom prosiętom w wieku 4 tygodni podano za pomocą zgłębnika doustnego  5 mL kału PEDV-ujemnego (Neg; n = 4), PEDV-dodatniego (Pos; n = 4), i PEDV-dodatniego poddanego uprzednio działaniu 71°C przez 10 minut (71C-10M; n = 4), 63°C przez 10 minut (63C-10M; n = 4), 54°C przez 10 minut (54C-10M; n = 4), 38°C przez 12 godzin (38C-12H; n = 4), 20°C przez 24 godzin (20C-24H; n = 4), lub 20°C przez 7 dni (20C-7D; n = 4). Miało to na celu sprawdzenie stopnia zakaźności wirusa w zależności od zastosowanej temperatury i czasu. W tym celu pobrano wymazy z odbytu od zakażonych świń w 3 i 7 dniu po zakażeniu i przeprowadzono reverse- transcryptase PCR.

Wyniki: U żadnej ze świń z grupy 71C-10M i 20C-7D nie stwierdzono obecności PEDV. Wyniki innych grup nie różniły się znacząco od grupy kontrolnej dodatniej (P > .05).

Wnioski: Zastosowanie 71°C przez 10 minut lub 20°C przez 7 dani wystarcza do dezaktywacji wirusa, co zapobiega transmisji patogenu.

Thomas PR, Karriker LA, Ramirez A, et al . Evaluation of time and temperature sufficient to inactivate porcine epidemic diarrhea virus in swine feces on metal surfaces. J Swine Health Prod. 2015;23(2):84–90.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji