X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Odsadzone prosięta w kontroli zakażeń Salmonella na fermach hodowlanych

Poprawa spożycia siary prosiąt wraz ze zmniejszeniem siewstwa u loch może sprzyjać zwalczaniu infekcji Salmonella w gospodarstwach hodowlanych.

29 lipiec 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Badania terenowe dotyczące zakażenia Salmonella u prosiąt ssących są rzadkie ze względu na nieodłączne trudności w pobraniu odpowiednich próbek (tj. migdałków lub węzłów chłonnych krezkowych), a większość z nich polega na analizie wymazów z odbytu, co ogranicza ich dokładność. Wykorzystaliśmy 495 zabitych 4-tygodniowych prosiąt płci męskiej przeznaczonych do spożycia przez ludzi z 5 ferm hodowlanych, seropozytywnych pod względem salmonelli, do pozyskania fragmentów układu pokarmowego i dokładnego wykrycia Salmonella w węzłach chłonnych krezkowych i w treści jelitowej.

Ogólna częstość zarówno infekcji, jak i siewstwa była wysoka (≈ 36%), co wskazuje, że prosięta odgrywały aktywną rolę w utrzymaniu Salmonella w gospodarstwach. Główne serotypy znalezione u prosiąt to 4, [5], 12: i: (35,4%), Rissen (17,1%), Derby (10,9%) i Bovismorbificans (10,3%). U większości zakażonych zwierząt (72,8%) ten sam serotyp stwierdzono w krezkowych węzłach chłonnych i kale. Istotnie wyższe wartości % OD ELISA stwierdzono w próbkach soku mięśniowego od prosiąt niezainfekowanych w porównaniu z prosiętami zakażonymi (mediana OD% odpowiednio 12,0 i 17,3; P = 0,002), co sugeruje pewne ochronne działanie przeciwciał siarowych. Salmonellę wyizolowano również z odchodów loch, o których odsadzano prosięta biorące udział w badaniu, a 89% serotypów zidentyfikowanych u macior wykryto również u prosiąt. Analizy elektroforezy w żelu pulsacyjnym wykazały, że 75% izolatów prosiąt porównanych z izolatami loch było z nimi spokrewnionych, co sugeruje krążenie szczepów Salmonella między lochami i prosiętami.

Wydaje się, że poprawa spożycia siary prosiąt wraz ze zmniejszeniem siewstwa u loch może sprzyjać zwalczaniu zakażenia Salmonellą w gospodarstwach hodowlanych.

Casanova-Higes A, Marín-Alcalá CM, Andrés-Barranco S, et al. Weaned piglets: another factor to be considered for the control of Salmonella infection in breeding pig farms. Vet Res. 2019;50(45) https://doi.org/10.1186/s13567-019-0666-7

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji