Od czasu wprowadzenia w 2013 r. wirusa epidemicznej biegunki świń w Stanach Zjednoczonych, pasze i składniki pasz zostały uznane za potencjalne drogi transgranicznego rozprzestrzeniania się chorób świń. Aby określić przeżycie wirusa podczas transportu transoceanicznego, obliczyliśmy okres półtrwania wirusa w 9 składnikach paszowych wystawionych na 30-dniowe warunki wysyłki. Okresy półtrwania wynosiły od 9,6 do 14,2 dni, co wskazuje, że środowisko paszowe promuje stabilność wirusa. Komora środowiskowa symulowała 30-dniową przesyłkę transatlantycką, a wilgotność i temperatura zmieniały się co 6 godzin. Do 50-ml probówek stożkowych włożyliśmy 5g każdego napromieniowanego promieniami gamma składnika paszowego, a następnie dodaliśmy 100 µl 105 50% dawki zakaźnej dla hodowli tkankowej (TCID50) ASFV Georgia 2007/1. Kontrole ujemne składały się z kompletnych próbek paszy z dodatkiem 100 µl sterylnej soli fizjologicznej buforowanej fosforanem (PBS). Kontrole pozytywne składały się z 5 ml pożywki RPMI 1640 i 100 µl 105 TCID50 ASFV. Zorganizowaliśmy próbki w duplikatach, na 4 partie reprezentujące 4 punkty czasowe i przeprowadziliśmy symulację transatlantyckiego modelu żeglugi w dwóch oddzielnych 30-dniowych okresach. Testowaliśmy próbki na obecność ASFV w dniach 1, 8, 17 i 30 po skażeniu. Pierwszą próbkę pobrano 1 dzień po skażeniu, aby umożliwić wirusowi ustabilizowanie się w środowisku. ASFV określono ilościowo przez miareczkowanie wirusa.
Wszystkie próbki skażone ASFV wykazywały wykrywalne ilości zakaźnego ASFV. Szacunkowy okres półtrwania w kontroli dodatniej RPMI był krótszy niż dla wszystkich badanych składników pasz: 8,3 + 0,3 dni (95% CI 7,7–9,0 dni). Okres półtrwania wirusa był najdłuższy w paszy pełnej: 14,2 + 0,8 dni (95% CI 12,4–15,9 dni). Warto zauważyć, że w przypadku konwencjonalnej i ekologicznej śruty sojowej okres półtrwania ASFV różnił się o > 3 dni: 9,6 + 0,4 dni (konwencjonalna śruta sojowa) i 12,9 + 0,6 dni (ekologiczna śruta sojowa). Względna stabilność paszy może być wynikiem zmiennej zawartości białka, tłuszczu lub wilgoci między składnikami. Ogólnie średni okres półtrwania ASFV we wszystkich składnikach paszowych wynosił 12,2 dni.

Stoian, A., Zimmerman, J., Ji, J., Hefley, T. J., Dee, S., Diel, D. G....Niederwerder, M. C. (2019). Half-Life of African Swine Fever Virus in Shipped Feed. Emerging Infectious Diseases, 25(12), 2261-2263. https://dx.doi.org/10.3201/eid2512.191002.