Wstęp
Opóźnienie przemieszczenia świń na kolejne etapy produkcji może mieć negatywny wpływ na ich zdrowie i wydajność produkcyjną. Celem tego badania było zbadanie możliwych konsekwencji opóźniania przemieszczania świń w normalnym cyklu produkcyjnym na zdrowie świń i wydajność na fermie tuczu, na fermie z systemem całe puste- całe pełne (CP-CP).
Wyniki
Określono trzy rodzaje przemieszczania świń, rodzaj 1 (tj. świnie, które były przemieszczane zgodnie z normalnym cyklem produkcyjnym, 8 tygodni w odchowalni, 4 tygodnie na początku tuczu i 8 tygodni tuczu końcowego), rodzaj 2 (tj. świnie, których przemieszczenie do kolejnego etapu produkcji było opóźnione o tydzień) i rodzaj 3 (tj. świnie, których przemieszczenie do kolejnego etapu produkcji było opóźnione o opóźnione > 1 tydzień). Rodzaj 3 obejmował większy odsetek świń pochodzących od loszek i z mniejszą masą urodzeniową. Okazało się, że u świń z rodzaju 2 3,8 razy częściej stwierdzano kulawiznę przed ubojem, w porównaniu do świń z rodzaju 1. Podobnie, świnie z rodzaju 3 były bardziej podatne na kulawiznę przed ubojem, 4,5 razy częściej miały zapalenie opłucnej, 3,3 razy częściej zapalenie osierdzia i 4,3 razy częściej ich serce podlegało konfiskacie po uboju w porównaniu do świń z rodzaju 1. Dodatkowo tusze ze świń z rodzaju 3 były o 10 kg lżejsze w porównaniu z tuszami z świń z rodzaju 1.
Wniosek
Świnie, których przemieszczanie było opóźnione częściej chorował i były lżejsze przy uboju. Poza kwestiami dotyczącymi dobrostanu zwierząt te wyniki mogą świadczyć o znacznych stratach ekonomicznych dla producentów świń. W praktyce opóźnianie przemieszczania świń przekłada się na wyższe koszty karmienia, zwiększa liczbę dni do uboju i zwiększa wymagania dotyczące pracy, obniżając wydajność produkcji świń.
Julia Adriana Calderón Díaz, Alessia Diana, Laura Ann Boyle, Finola C. Leonard, Máire McElroy, Shane McGettrick, John Moriarty and Edgar García Manzanilla. Delaying pigs from the normal production flow is associated with health problems and poorer performance. Porcine Health Management. 2017. 3:13. https://doi.org/10.1186/s40813-017-0061-6