X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Pełnowymiarowa przemysłowa próba fagowa ukierunkowana na Salmonellę na tuszach wieprzowych

Wdrożenie zastosowania fagów w warunkach przemysłowych może być wykorzystane jako dodatkowa strategia kontroli patogenów przenoszonych przez żywność.

9 sierpień 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Fagi zostały zaproponowane jako obiecujące środki biokontroli w żywności, ale brakuje prób wykazujących skuteczność leczenia fagami w warunkach przemysłowych. Tutaj przeprowadziliśmy próbę przemysłową na pełną skalę, aby ocenić skuteczność komercyjnego produktu fagowego w celu zmniejszenia częstości występowania naturalnie występującej Salmonelli na tuszach wieprzowych. Łącznie 134 tusze z potencjalnie Salmonella-dodatnich stad tuczników zostały wybrane do badania w rzeźni na podstawie poziomu przeciwciał we krwi. Podczas pięciu kolejnych serii, tusze były kierowane do kabiny rozpylającej fagi, co skutkowało dawką około 2 × 107 fagów na cm2 powierzchni tuszy. Aby ocenić obecność bakterii Salmonella, z jednej połowy tuszy pobrano wymaz przed zastosowaniem fagów, a z drugiej połowy 15 minut później. Łącznie 268 próbek przeanalizowano metodą Real-Time PCR.

W tych zoptymalizowanych warunkach testowych 14 tusz uzyskało wynik pozytywny przed aplikacją fagów, podczas gdy tylko 3 tusze uzyskały wynik pozytywny po aplikacji.

Praca ta pokazuje, że aplikacja fagów pozwala osiągnąć około 79% redukcję liczby tusz Salmonella-dodatnich i pokazuje, że wdrożenie aplikacji fagów w warunkach przemysłowych może być wykorzystane jako dodatkowa strategia kontroli patogenów przenoszonych przez żywność.

Volpi M, Gambino M, Kirkeby K, Elsser-Gravesen A, Brøndsted L. Full-scale industrial phage trial targeting Salmonella on pork carcasses. Food Microbiology. 2023; 112: 104240. https://doi.org/10.1016/j.fm.2023.104240.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji