Fagi zostały zaproponowane jako obiecujące środki biokontroli w żywności, ale brakuje prób wykazujących skuteczność leczenia fagami w warunkach przemysłowych. Tutaj przeprowadziliśmy próbę przemysłową na pełną skalę, aby ocenić skuteczność komercyjnego produktu fagowego w celu zmniejszenia częstości występowania naturalnie występującej Salmonelli na tuszach wieprzowych. Łącznie 134 tusze z potencjalnie Salmonella-dodatnich stad tuczników zostały wybrane do badania w rzeźni na podstawie poziomu przeciwciał we krwi. Podczas pięciu kolejnych serii, tusze były kierowane do kabiny rozpylającej fagi, co skutkowało dawką około 2 × 107 fagów na cm2 powierzchni tuszy. Aby ocenić obecność bakterii Salmonella, z jednej połowy tuszy pobrano wymaz przed zastosowaniem fagów, a z drugiej połowy 15 minut później. Łącznie 268 próbek przeanalizowano metodą Real-Time PCR.
W tych zoptymalizowanych warunkach testowych 14 tusz uzyskało wynik pozytywny przed aplikacją fagów, podczas gdy tylko 3 tusze uzyskały wynik pozytywny po aplikacji.
Praca ta pokazuje, że aplikacja fagów pozwala osiągnąć około 79% redukcję liczby tusz Salmonella-dodatnich i pokazuje, że wdrożenie aplikacji fagów w warunkach przemysłowych może być wykorzystane jako dodatkowa strategia kontroli patogenów przenoszonych przez żywność.
Volpi M, Gambino M, Kirkeby K, Elsser-Gravesen A, Brøndsted L. Full-scale industrial phage trial targeting Salmonella on pork carcasses. Food Microbiology. 2023; 112: 104240. https://doi.org/10.1016/j.fm.2023.104240.