X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Poprawa wartości odżywczej diety świń przez zastosowanie fermentacji i dodanie enzymów

Podsumowując, należy stwierdzić, że wartość odżywcza diety z alternatywnych składników bogatych w NSP może być poprawiona przez fermentację i równoczesne dodawanie enzymów rozkładających NSP.

16 wrzesień 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polisacharydy nieskrobiowe (NSP) są mało strawne u świń, a ponadto mają negatywny wpływ na strawność białka surowego (CP) i kilka innych składników odżywczych. Fermentacja ciekłej paszy i dodanie enzymów wydają się być obiecującymi strategiami, aby zwiększyć wartość odżywczą diety bogatej w błonnik; połączenie obu strategii do tej pory jest słabo zbadane. Głównymi celami tej pracy były: 1) zidentyfikowanie jednej lub więcej mieszaniny enzymów zdolnych do rozerwania frakcji NSP w RSC i DDGS podczas fermentacji oraz, w konsekwencji, rozpuszczenia białka  na dwa składniki; 2) przeprowadzenie badań nad strawnością na tucznikach, zbadanie przyswajalności NSP, CP, fosforu (P) i suchej masy (DM), po fermentacji i równoczesnym dodawaniu wybranych mieszanin enzymów w diecie opartej na lokalnie uprawianych produktach (HM M, RSC i groch) i na diecie opartej na DDGS.

Wyniki wykazały, że mieszanina enzymów beta -glukanaza + ksylanaza + pektynazy (GluXylPec) wykazywały znaczną redukcję łącznych, nierozpuszczalnych NSP podczas fermentacji RSC, wraz ze wzrostem stężenia rozpuszczalnego CP. W diecie opartej o lokalnie uprawiane składniki zarówno łączne, nierozpszczalne jak i rozpuszczalne NSP zostały znacząco zmniejszone przez dodanie GluXylPec podczas fermentacji. Fermentacja poprawiła pozorną strawność jelitową (AID) P i statystycznie zwiększyła AID łączne, nierozpuszczalne i rozpuszczalne NSP i pozorną całkowitą strawność ATTD z łącznych i nierozpuszczalnych NSP. Dodanie GluXylPec znacząco poprawiło parametry NSP. Badanie in vitro fermentacji w DDGS wykazały potencjał kilku mieszanin enzymów do redukcji całkowitej NSP podczas procesu fermentacji mieszaniny ksylanazy + p -glukanazy i celulazy + ksylanazy. Fermentacja diety DDGS poprawiła AID NSP i ATTD DM i P. W obydwu przypadkach enzymy zwiększyły AID ATTD i NSP w porównaniu do braku fermentacji paszy płynnej.

Podsumowując, należy stwierdzić, że wartość odżywcza diety z alternatywnych składników bogatych w NSP może być poprawiona przez fermentację i równoczesne dodawanie enzymów rozkładających NSP. Może to być strategia, która w przyszłości może zwiększyć wykorzystanie składników bogatych w NSP w paszy dla świń.

Grethe Venås Jakobsen. Improving nutritional value of pig diets by fermentation and enzyme addition. PhD study at the Department of Animal Science, Aarhus University.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji