Polisacharydy nieskrobiowe (NSP) są mało strawne u świń, a ponadto mają negatywny wpływ na strawność białka surowego (CP) i kilka innych składników odżywczych. Fermentacja ciekłej paszy i dodanie enzymów wydają się być obiecującymi strategiami, aby zwiększyć wartość odżywczą diety bogatej w błonnik; połączenie obu strategii do tej pory jest słabo zbadane. Głównymi celami tej pracy były: 1) zidentyfikowanie jednej lub więcej mieszaniny enzymów zdolnych do rozerwania frakcji NSP w RSC i DDGS podczas fermentacji oraz, w konsekwencji, rozpuszczenia białka na dwa składniki; 2) przeprowadzenie badań nad strawnością na tucznikach, zbadanie przyswajalności NSP, CP, fosforu (P) i suchej masy (DM), po fermentacji i równoczesnym dodawaniu wybranych mieszanin enzymów w diecie opartej na lokalnie uprawianych produktach (HM M, RSC i groch) i na diecie opartej na DDGS.
Wyniki wykazały, że mieszanina enzymów beta -glukanaza + ksylanaza + pektynazy (GluXylPec) wykazywały znaczną redukcję łącznych, nierozpuszczalnych NSP podczas fermentacji RSC, wraz ze wzrostem stężenia rozpuszczalnego CP. W diecie opartej o lokalnie uprawiane składniki zarówno łączne, nierozpszczalne jak i rozpuszczalne NSP zostały znacząco zmniejszone przez dodanie GluXylPec podczas fermentacji. Fermentacja poprawiła pozorną strawność jelitową (AID) P i statystycznie zwiększyła AID łączne, nierozpuszczalne i rozpuszczalne NSP i pozorną całkowitą strawność ATTD z łącznych i nierozpuszczalnych NSP. Dodanie GluXylPec znacząco poprawiło parametry NSP. Badanie in vitro fermentacji w DDGS wykazały potencjał kilku mieszanin enzymów do redukcji całkowitej NSP podczas procesu fermentacji mieszaniny ksylanazy + p -glukanazy i celulazy + ksylanazy. Fermentacja diety DDGS poprawiła AID NSP i ATTD DM i P. W obydwu przypadkach enzymy zwiększyły AID ATTD i NSP w porównaniu do braku fermentacji paszy płynnej.
Podsumowując, należy stwierdzić, że wartość odżywcza diety z alternatywnych składników bogatych w NSP może być poprawiona przez fermentację i równoczesne dodawanie enzymów rozkładających NSP. Może to być strategia, która w przyszłości może zwiększyć wykorzystanie składników bogatych w NSP w paszy dla świń.
Grethe Venås Jakobsen. Improving nutritional value of pig diets by fermentation and enzyme addition. PhD study at the Department of Animal Science, Aarhus University.