X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Porównanie wykrywania patogennej Salmonella spp. w próbkach kału, płynu ustnego i ochraniaczy na obuwie

Celem tego projektu było porównanie przydatności płynu ustnego i ochraniaczy na obuwie z aktualnym złotym standardem - próbkami kału- w celu identyfikacji Salmonelli u świń.

6 czerwiec 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Salmonelloza u świń, która jest zwykle obserwowana podczas fazy odsadzania lub tuczu, może skutkować chorobą kliniczną lub nosicielstwem. W stanie nosicielstwa, Salmonella jest wysiewana sporadycznie w kale, powodując zagrożenie dla zdrowia publicznego w wyniku potencjalnego skażenia wieprzowiny. Dokładne i szybkie wykrycie Salmonelli ma kluczowe znaczenie dla zainicjowania odpowiednich protokołów leczenia i strategii zapobiegania. Lekarze weterynarii często kwestionują, który rodzaj próbki jest najlepszy do monitorowania poziomu salmonellozy w stadzie trzody chlewnej. Płyny ustne, obecnie szeroko stosowane do wykrywania PRRSV i SIV, są szybkie w pobieraniu i tanie w badaniu. Próbki z ochraniaczy na obuwie, choć łatwe do zebrania, nie są obecnie używane tak często do nadzoru patogenów w przemyśle trzody chlewnej. Próbki kału są najczęściej stosowaną próbką do wykrywania wielu wirusów i bakterii u świń, ale są bardziej czasochłonne do zebrania niż poprzednie dwa typy próbek. Celem tego projektu było porównanie dokładności wyników uzyskanych przy badaniu płynu ustnego, ochraniaczy obuwia z obecnym złotym standardem pobierania próbek kału w celu identyfikacji Salmonelli, za pomocą świń eksperymentalnie inokulowanych różnymi serotypami Salmonelli.

Pięciotygodniowe świnie doświadczalnie infekowano 108 CFU Salmonella przez sondę doustną i wymazy migdałków, stosując izolaty uzyskane z próbek klinicznych przedłożonych do Iowa State University Veterinary Diagnostic Laboratory. Dwadzieścia świń zostało zarażonych Salmonellą Typhimurium i 20 Salmonellą I 4, [5], 12: i: - (2 oddzielne grupy po 5 kojców, 4 świnie w każdym z kojców). Zwierzętom mierzono codziennie przez 7 dni po inokulacji (PI) temperaturę w odbycie, a następnie dwa razy w tygodniu przez pozostałe 3 tygodnie. Próbki zebrano w dniach 2, 4, 7, 14, 21 i 28 po inokulacji. Ochraniacze były zbierane podczas przechodzenia przez kojec w każdym punkcie czasowym, z jedną parą noszonych przez wszystkie kojce na zakażony serotyp. Płyny ustne zebrano zawieszając linę w każdym z kojców 4 świni na 30-60 minut. Próbki kału pobrano od każdej świni. Próbki przechowywano w temperaturze -80 ° C od momentu pobrania, aż przeprowadzono oznaczenie ilościowe Salmonelli. Oznaczenie ilościowe Salmonella zakończono stosując standardową metodę zliczania na agarze z ksylozą-lizyną-Tergitolem-4 (XLT4). Wszystkie próbki były również wzbogacane w buforowaną wodę peptonową przez 18-24 godzin, a następnie były umieszczane na agarze Brilliant Green (BG) i agarze XLT4.

Mediana temperatur świń osiągnęła najwyższą wartość w drugim dniu po inokulacji, wynosząc 39,3 ° C i powróciła do poziomu zbliżonego do poziomu wyjściowego w piątym dniu badania PI, do 38,5 ° C. Średnie ilości Salmonella w kale osiągnęły najwyższą wartość w dniu drugim PI, 8,04 × 104 CFU / ml. Salmonella była nadal wykrywalna w kale ze wzbogacania w 28 dni PI. Z płynów ustnych średnie wartości Salmonella osiągnęły najwyższą wartość w dniu 3 PI, przy 5,6 × 102 CFU / ml. Salmonella nie była wykrywalna w płynach ustnych już po piątym dniu PI. Ochraniacze były tylko sporadycznie pozytywne przez cały okres badania, a najwyższy średni wykryty poziom Salmonelli wynosił tylko 100 CFU / mL w dniu 4 PI. Salmonella na ochraniaczach była wykrywalna tylko do czwartego dnia PI. Wybór najbardziej odpowiedniego rodzaju próbki jest ważny dla prawidłowej kontroli patogenów. Ochraniacze na obuwie okazały się niedopuszczalnym rodzajem próbek do wykrywania Salmonelli, biorąc pod uwagę, że ochraniacze pozytywne dla Salmonelli nie odzwierciedlały poziomu choroby ani nie były stale pozytywne. Płyny doustne byłyby akceptowalnym rodzajem próbek do wykrywania, ale tylko podczas ostrej fazy wybuchu Salmonelli, kiedy poziom Salmonelli jest najwyższy. Wzbogacenie próbek płynów byłoby zalecane, aby zapewnić odpowiedni poziom Salmonelli do wykrywania przez posiew.

Chociaż pobieranie kału jest najbardziej czasochłonne, powinno pozostać złotym standardem w wykrywaniu Salmonelli, ponieważ próbki kału najbardziej odzwierciedlały poziom choroby, jak wskazują temperatury mierzone w odbycie, a także poziom Salmonelli był najwyższy i utrzymywał się najdłużej po inokulacji.

S. Naberhaus, A. Krull, B. Arruda, P. Arruda, D. Magstadt, F. Matias Ferreyra, Honorato Gatto, H. Meiroz de Souza Almeida, A. Kreuder. Comparison of pathogenic Salmonella spp. detection from porcine oral fluids, over-the-shoe booties, and fecal samples. 49 th Annual Meeting of the American Association of Swine Veterinarians (March 3-6, 2018)

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji