Listeria monocytogenes jest patogenem bakteryjnym przenoszonym przez żywność, który powoduje listeriozę, chorobę zakaźną u zwierząt i ludzi, a świnie pełnią rolę bezobjawowych rezerwuarów. W sierpniu 2019 r. epidemia związana ze spożywaniem mięsa wieprzowego spowodowała 222 przypadki listeriozy u ludzi w Hiszpanii. Określenie różnorodności, a także potencjału zjadliwości szczepów świńskich jest ważne dla zdrowia publicznego. Zachowanie 23 szczepów L. monocytogenes pozyskanych z migdałków, mięsa i skóry świń zostało porównane poprzez badanie (1) internaliny A, internaliny B, listeriolizyny O, poziomu ekspresji białka indukującego tworzenie aktyny i PrfA oraz (2) ich inwazji i wewnątrzkomórkowego wzrostu w komórkach eukariotycznych.
Stwierdzono wyraźne różnice w ekspresji wybranych czynników wirulencji oraz fenotypach inwazji i replikacji wewnątrzkomórkowej szczepów L. monocytogenes. Szczepy otrzymane z próbek mięsa i należące do serotypu 1/2a nie miały internaliny A zakotwiczonej do peptydoglikanu. Niektóre szczepy wyrażały wyższe poziomy badanych czynników wirulencji oraz atakowały i replikowały wewnątrzkomórkowo wydajniej niż epidemiczny szczep referencyjny L. monocytogenes (F2365).
Badanie to wykazuje obecność zjadliwych szczepów L. monocytogenes o potencjale wirulentnym u świń, co ma cenne implikacje w medycynie weterynaryjnej i bezpieczeństwie żywności.
Gómez‐Laguna J, Cardoso‐Toset F, Meza‐Torres J, Pizarro‐Cerdá J, Quereda JJ. Virulence potential of Listeria monocytogenes strains recovered from pigs in Spain. Vet Record. 2020; 187(11): e101. https://doi.org/10.1136/vr.105945