Wykonano badanie poprzeczne 70 poslkich ferm typu amkniętego. W każdym ze stad sprawdzano obecność wybranych patogenów jelitowych (Escherichia coli, Clostridium perfringens i Salmonella) w kale prosiąt ssących. Badania wykonano za pomocą metod bakteriologicznych i PCR. Modele regresji logistycznej posłużyły do oceny czynników ryzyka enterotoksycznych E coli z rzęskami F4 (ETEC-F4) i C perfringens type A.
Prewalencja enteropatogenów bakteryjnych w badanych stadach wyglądała następująco (na poziomie stada i próbki): ETEC-F4 30,0 procent i 9,3 procent, odpowiednio, C perfringens typ A 91,4 procent i 58,3 procent, C perfringens typu C 1,4 procent i 0,3 procent, gatunki Salmonella 2,9 procent i 0,5 procent. Występowanie ETEC-F4 wiązało się z obecnością biegunki u prosiąt i wydzieliny z pochwy u macior. Wypływy z pochwy u loch, brak podłoża rusztowego na porodówkach i brak profilaktyki kokcydiozy zostały określone jako czynniki ryzyka dla C perfringens typu A.
Uzyskane w badaniu wyniki wykazały wysoką częstość występowania enteropatogennych bakterii w stadach trzody chlewnej i wskazały, że czynniki mające największy wpływ na częstość występowania enteropatogenów bakteryjnych u prosiąt przed odadzeniem to sposób zarządzania i organizacji produkcji.
A. Dors, E. Czyżewska-Dors, D. Wasyl, and M. Pomorska-Mól. Prevalence and factors associated with the occurrence of bacterial enteropathogens in suckling piglets in farrow-to-finish herds. Veterinary Record 2016;179:598 doi:10.1136/vr.103811