X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Prewalencja i czynniki związane z występowaniem enteropatogenów bakteryjnych u prosiąt ssących

Celem badania było określenie czynników zarówno środowiskowych i zakaźnych, wpływających na występowanie enteropatogenów bakteryjnych prosiąt ssących.

25 styczeń 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wykonano badanie poprzeczne 70 poslkich ferm typu amkniętego. W każdym ze stad sprawdzano obecność wybranych patogenów jelitowych (Escherichia coli, Clostridium perfringens i Salmonella)  w kale prosiąt ssących. Badania wykonano za pomocą metod bakteriologicznych i PCR. Modele regresji logistycznej posłużyły do oceny czynników ryzyka enterotoksycznych E coli z rzęskami F4 (ETEC-F4) i C perfringens type A.

Prewalencja enteropatogenów bakteryjnych w badanych stadach wyglądała następująco (na poziomie stada i próbki): ETEC-F4 30,0 procent i 9,3 procent, odpowiednio, C perfringens typ A 91,4 procent i 58,3 procent, C perfringens typu C 1,4 procent i 0,3 procent, gatunki Salmonella 2,9 procent i 0,5 procent. Występowanie ETEC-F4 wiązało się z obecnością biegunki u prosiąt i wydzieliny z pochwy u macior. Wypływy z pochwy u loch, brak podłoża rusztowego na porodówkach i brak profilaktyki kokcydiozy zostały określone jako czynniki ryzyka dla C perfringens typu A.

Uzyskane w badaniu wyniki wykazały wysoką częstość występowania enteropatogennych bakterii w stadach trzody chlewnej i wskazały, że czynniki mające największy wpływ na częstość występowania enteropatogenów bakteryjnych u prosiąt przed odadzeniem to sposób zarządzania i organizacji produkcji.

A. Dors, E. Czyżewska-Dors, D. Wasyl, and M. Pomorska-Mól. Prevalence and factors associated with the occurrence of bacterial enteropathogens in suckling piglets in farrow-to-finish herds. Veterinary Record 2016;179:598 doi:10.1136/vr.103811

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji