Do najważniejszych zoonoz pochodzących od trzody zalicza się salmonellozę i yersiniozę. U świń te same patogeny powodują jedynie utajone zakażenia. Infekcja u świni nie powoduje widocznych zmian w badaniu palpacyjnym tuszy. Jest to główny powód, dla którego uważa się, że tradycyjne badanie tuszy poprzez palpację i nacięcia nie jest w stanie kontrolować ryzyka dla bezpieczeństwa żywności. Celem niniejszej pracy jest ocena zestawu testów serologicznych ELISA, który zapewnia klasyfikacj stad trzody chlewnej pod kątem "kategorii ryzyka chorób odzwierzęcych", jak jest to wymagane przez prawo UE i do " kategorii ryzyka dla zdrowia stada" za pomocą soków mięśniowych.
Dane serologiczne, które zostały uzyskane poprzez badanie próbek soków mięśniowych z różnych stad trzody chlewnej były analizowane jako przykład użycia koncepcji "multi-serologii soków mięśniowych". Co najmniej po 60 próbek soków mięśniowych z każdego z 49 stad trzody chlewnej zostało poddane badaniom w okresie od września 2010 do marca 2011 roku na obecność przeciwciał dla chorobotwórczych patogenów ( Salmonella spp., Trichinella spp., Yersinia enterocolitica i Toxoplasma gondii) i przeciwko patogenom powodującym choroby produkcyjne (Mycoplasma hyopneumoniae, wirus grypy A podtyp H1N1, H3N2 i PRRSV).
Wyniki seroprewalencji dla stad (jedna seropozytywne próbka na stado oznaczała "pozytywne stado") dla Y. enterocolitica, Salmonella spp., T. gondii, M. hyopneumoniae i PRRSV wynosiły ponad 80%, dla wirusa grypy typu A pomiędzy 60 % i 14%, a dla Trichinella spp. 0%. Mimo, że wszystkie stada znajdowały się w tym samym obszarze, w północno-zachodniej części Niemiec w promieniu 250 km, wartości seroepidemiologiczne wewnątrz stad dla wszystkich badanych patogenów, z wyjątkiem Trichinella spp., Znacznie różniły się między stadami. W przypadku Y. enterocolitica i T. gondii wartości seroepidemiologiczne obrębie stada wahały się nawet od zera do 100%.
To pokazuje, że serologiczna kategoryzacja dla ryzyka stad trzody chlewnej w zakresie chorób odzwierzęcych i zwierzęcych chorób produkcyjnych ma sens, jeśli są wykorzystywane do podejmowania decyzji opartych na ryzyku w ramach nowej koncepcji kontroli mięsa i jako część systemu zarządzania zdrowia stada. Tak więc, wydajny, wymagający mniej nakładu pracy system dla wykrywania różnych przeciwciał jednocześnie powinien być kolejnym krokiem do szerokiego zastosowania diagnostyki z użyciem sków mięśniowych.
Meemken D, Tangemann AH, Meermeier D, Gundlach S, Mischok D, Greiner M, Klein G, Blaha T; Establishment of Serological Herd Profiles for Zoonoses and Production Diseases in Pigs by "Meat Juice Multi-Serology"; Prev Vet Med. 2014 Mar 1;113(4):589-98. doi: 10.1016/j.prevetmed.2013.12.006. Epub 2013 Dec 25 PMID: 24411983