Gram-ujemna bakteria Actinobacillus suis jest czynnikiem o globalnym znaczeniu dla przemysłu trzody chlewnej i przyczyną śmiertelnej choroby układu oddechowego lub posocznicy u świń w różnym wieku. W latach 2018-2019 siedem komercyjnych gospodarstw w zachodniej Kanadzie doświadczyło epizodów zwiększonej śmiertelności z powodu zakażenia A. suis u świń hodowlanych. Celem tej pracy było profilowanie, za pomocą metod molekularnych, A. suis wyizolowanych z chorych świń i porównanie ich z innymi izolatami. W tym badaniu obserwacyjnym wykorzystano dziewięć zachodnio-kanadyjskich szczepów uzyskanych z płuc (n = 6), serca (n = 2) i mózgu (n = 1) chorych świń i przeprowadzono sekwencjonowanie całego genomu. Przeprowadzono porównawcze analizy genomowe w celu scharakteryzowania zmienności genetycznej, oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe oraz obecnych genów wirulencji.
W porównaniu ze szczepem referencyjnym (ATCC 33415), zwiększoną liczbę kopii genu RTX (powtórzenia w toksynie strukturalnej) zidentyfikowano w szczepach wyizolowanych z narządów pozbawionych powierzchni śluzówki, a więc teoretycznie trudniejszych do inwazji. Szczepy zachodnio-kanadyjskie nie posiadały genów związanych z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe stosowane w produkcji trzody chlewnej. Zidentyfikowano również nowe regiony w genomach pięciu z dziewięciu szczepów, co wskazuje na rekombinację i powstawanie nowych szczepów.
Wyniki uzyskane w tym badaniu były związane z pojawieniem się nowych linii. Sugeruje się, że zwiększona liczba kopii genu toksyny RTX jest związana z większą zjadliwością. Badanie to przyczyni się do poprawy naszej wiedzy na temat A. suis i może pomóc w opracowaniu szczepionki i środków kontroli czynników.
Kulathunga DGRS, Fakher AA, Costa MO. Actinobacillus suis isolated from diseased pigs are phylogenetically related but harbour different number of toxin gene copies in their genomes. Vet Record Open. 2022; 9: e45. https://doi.org/10.1002/vro2.45