X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Przeżywalność wirusa ASF w wydalinach świń

Przeżywalność wirusa afrykańskiego pomoru świń w wydalinach od świń doświadczalnie zainfekowanych izolatem Georgia 2007/1.

3 październik 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1

Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV) powoduje śmiertelną chorobę świń, która może przenosić się poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami i ich wydalinami lub pośrednim kontaktem ze skażonymi przedmiotami. Rozsiewanie ASFV przez zakażone świnie i stabilność ASFV w środowisku określa zakres skażenia środowiska. Niedawne epidemie ASF w Europie powodują, że niezbędne jest opracowanie modeli transmisji choroby w celu zaprojektowania skutecznych strategii kontroli, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu ASF. W tym badaniu ocenialiśmy wydalanie i stabilność ASFV w kale, moczu i płynie ustnym od świń zakażonych izolatem ASFV Georgia 2007/1.

Wykazano, że okres półtrwania zakaźnego ASFV w kale wynosił od 0,65 dnia, gdy przechowywany był w temperaturze od 4 ° C do 0,29 dnia, gdy przechowywany był w temperaturze 37 ° C, podczas gdy w moczu stwierdzono, że mieści się w zakresie od 2,19 dnia (4 ° C) do 0,41 dnia. dni (37 ° C). W oparciu o te okresy półtrwania i szacunkową dawkę wymaganą do zakażenia szacuje się, że kał i mocz pozostaną zakaźne przez 8,48 i 15,33 dni w temperaturze 4 ° C oraz 3,71 i 2,88 dnia w temperaturze 37 ° C. Okres półtrwania DNA ASFV wynosił 8 do 9 dni w kale i 2 do 3 dni w płynie ustnym we wszystkich temperaturach. W moczu stwierdzono, że półtrwanie DNA ASFV wynosi 32,54 dni w temperaturze 4 ° C i 19,48 dni w temperaturze 37 ° C.

Wyniki te wskazują, że ASFV w wydalinach może być ważną drogą transmisji ASFV.

K. Davies, L. C. Goatley, C. Guinat, C. L. Netherton, S. Gubbins, L. K. Dixon, A. L. Reis. Survival of African Swine Fever Virus in Excretions from Pigs Experimentally Infected with the Georgia 2007/1 Isolate. Transboundary and Emerging Diseases. Volume 64, Issue2. April 2017. Pages 425-431. https://doi.org/10.1111/tbed.12381

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji