Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV) powoduje śmiertelną chorobę świń, która może przenosić się poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami i ich wydalinami lub pośrednim kontaktem ze skażonymi przedmiotami. Rozsiewanie ASFV przez zakażone świnie i stabilność ASFV w środowisku określa zakres skażenia środowiska. Niedawne epidemie ASF w Europie powodują, że niezbędne jest opracowanie modeli transmisji choroby w celu zaprojektowania skutecznych strategii kontroli, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu ASF. W tym badaniu ocenialiśmy wydalanie i stabilność ASFV w kale, moczu i płynie ustnym od świń zakażonych izolatem ASFV Georgia 2007/1.
Wykazano, że okres półtrwania zakaźnego ASFV w kale wynosił od 0,65 dnia, gdy przechowywany był w temperaturze od 4 ° C do 0,29 dnia, gdy przechowywany był w temperaturze 37 ° C, podczas gdy w moczu stwierdzono, że mieści się w zakresie od 2,19 dnia (4 ° C) do 0,41 dnia. dni (37 ° C). W oparciu o te okresy półtrwania i szacunkową dawkę wymaganą do zakażenia szacuje się, że kał i mocz pozostaną zakaźne przez 8,48 i 15,33 dni w temperaturze 4 ° C oraz 3,71 i 2,88 dnia w temperaturze 37 ° C. Okres półtrwania DNA ASFV wynosił 8 do 9 dni w kale i 2 do 3 dni w płynie ustnym we wszystkich temperaturach. W moczu stwierdzono, że półtrwanie DNA ASFV wynosi 32,54 dni w temperaturze 4 ° C i 19,48 dni w temperaturze 37 ° C.
Wyniki te wskazują, że ASFV w wydalinach może być ważną drogą transmisji ASFV.
K. Davies, L. C. Goatley, C. Guinat, C. L. Netherton, S. Gubbins, L. K. Dixon, A. L. Reis. Survival of African Swine Fever Virus in Excretions from Pigs Experimentally Infected with the Georgia 2007/1 Isolate. Transboundary and Emerging Diseases. Volume 64, Issue2. April 2017. Pages 425-431. https://doi.org/10.1111/tbed.12381