Celem pracy było sprawdzenie czy badanie białka ostrej fazy (APP) mogłyby pomóc urzędowym lekarzom weterynarii w prowadzeniu swoich działań w rzeźniach. W celu zbadania tej hipotezy, analizowano dokładność diagnostyki oznaczeń APP w soku z mięsa wieprzowego (sok mięśniowy) u zdrowych i chorych świń. Sto jeden świń dwóch różnych źródeł zostało podzielonych na dwie grupy w zależności od ich stanu zdrowia (zdrowe i chore świnie), który został określony przez badania kliniczne jeszcze w gospodarstwie. Aby ocenić stan odporności tych zwierząt w stosunku do głównych chorób świń, przeprowadzono analizy serologiczne. Ogólny obraz stopnia intensywności choroby przeprowadzono poprzez analizę uszkodzeń narządów po śmierci. W próbkach soku mięsnego mierzono Haptoglobinę (Hp) i białko C-reaktywne (CRP).
72.13 procent świń było serododatnich dla wirusa zespołu rozrodczo- oddechowego świń, a prawie 86,2 procent z nich miało współistniejące zakażenia innymi patogenami, takich jak cirkowirus świń typu 2 lub wirus grypy świń. Mediana stężenia CRP HP i były znacząco wyższe u chorych zwierząt na różnych etapach łańcucha produkcji, w porównaniu do poziomów ustalonego w zdrowych świń (p <0,0001). Analiza oceniła swoistość- czułość na prawie 80-90 procent, na poziomie odcięcia od 83 i 10 ng / ml odpowiednio dla oznaczeń Hp i CRP, z AUC 0.9. Ta linia odcięcia może być przydatna do kontroli weterynaryjnych w chwili uboju, różnicowania tuszy zdrowego zwierzęcia i tuszy zwierzęcia cierpiącego na chorobę ogólnoustrojową.
A. M. Gutiérrez, S. Martínez-Subiela, J. J. Cerón. Diagnostic accuracy of porcine acute phase proteins in meat juice for detecting disease at abattoir. Veterinary Record Published Online First: 22 June 2015 doi:10.1136/vr.102826