X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Przygotowanie liofilizowanej szczepionki przeciwko wirusowi klasycznego pomoru świń

Zbadano termostabilność liofilizowanych preparatów żywych szczepionek przeciwko CSFV.

15 grudzień 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W wielu krajach Azji, Europy i Ameryki Łacińskiej istnieje pilna potrzeba opracowania stabilnej termicznie szczepionki zawierającej żywe atenuowane wirusy klasycznego pomoru świń (CSFV). W niniejszej pracy badano termostabilność liofilizowanych preparatów żywych szczepionek CSFV, stosując przyspieszoną stabilizację w temperaturze 37°C przez 10 dni.

Liofilizowana, stabilna termicznie postać ST16, zawierająca kombinację trehalozy, glicyny, tiomocznika i buforu fosforanowego wykazuje lepszą termostabilność. Ponadto, liofilizowana szczepionka o wzorze ST16 utrzymywała utratę aktywności wirusowej poniżej 0,5 log10 przez 24 miesiące w temperaturze przechowywania 2-8°C. W badaniu termicznym, ST16 uzyskał stabilizację termiczną szczepionki w granicach 1,0 log10 utraty ilości wirusa po przechowywaniu w temperaturze do 25 °C przez 6 miesięcy i w temperaturze pokojowej przez 7 miesięcy. Nawet w najtrudniejszych warunkach przechowywania w temperaturze 37 °C przez 25 dni i 45 °C przez 2 tygodnie, miano wirusa spadło poniżej 1,0 log10 przy użyciu ST16. Ponadto warto zauważyć, że ST16 nie zawiera żelatyny i egzogennych białek, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, co pozwala uniknąć immunologicznych efektów ubocznych. Formuła szczepionki ST16 okazała się bezpieczna i skuteczna w immunizacji prosiąt in vivo.

Właściwości wysuszonych szczepionek analizowano za pomocą rentgenowskiej dyfrakcji proszkowej, pomiaru wody resztkowej, skaningowej kalorymetrii różnicowej i stwierdzono, że antygeny szczepionkowe były zachowane w amorficznej matrycy o wysokiej temperaturze zeszklenia powyżej 60°C i niskiej zawartości wody resztkowej poniżej 2%, co czyniło szczepionkę bardziej stabilną podczas przechowywania.

Zuo XX, Zhao YH, Zhou MX, Deng BH, Hu LG, Lv F, Lu Y, Hou JB. Live vaccine preserved at room temperature: Preparation and characterization of a freeze-dried classical swine fever virus vaccine. Vaccine. 2020; Nov 13:S0264-410X(20)31425-0. doi: 10.1016/j.vaccine.2020.10.093.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji