X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Pule wycinków jako próbki diagnostyczne dla PRRSV i PCV2 w materiale poronnym i przy martwych urodzeniach

Pule wycinków mogą być cennym materiałem diagnostycznym.

19 luty 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Badanie czynników zakaźnych w materiale poronnym świń i martwo urodzonych prosiąt stanowi wyzwanie dla lekarzy i laboratoriów diagnostycznych.

Metody: W tym badaniu zbiorcze próbki poszczególnych narządów referencyjnych (grasicy i serca) z łącznie 1000 poronionych płodów i martwo urodzonych prosiąt badano przy użyciu protokołów ilościowej PCR na obecność wirusa zespołu rozrodczo-oddechowego świń typu 1 (PRRSV-1) i cirkowirusa świń typu 2 (PCV2). Jednocześnie zebrano pulę wycinków zawierającą równoważne porcje grasicy płodowej, serca i tkanki płucnej, zamrożono w temperaturze - 20 °C i ponownie przeanalizowano, gdy wykryto pewną ilość RNA PRRSV-1 lub DNA PCV2 w poszczególnych narządach referencyjnych.

Wyniki: Pod kątem PRRSV-1 oceniono trzynaście puli, z których wszystkie były dodatnie w badaniu PCR. W przypadku PCV2 11 z 15 badanych puli było dodatnich pod względem PCR. We wszystkich pulach, które dały wynik ujemny, miano wirusa w próbkach indywidualnych było niskie.

Wnioski: Badanie to wskazuje, że pule wycinków mogą być cennym materiałem diagnostycznym, a połączenie wielu narządów poprzez pojedynczą ekstrakcję RNA/DNA optymalizuje wykorzystanie dostępnych zasobów laboratoryjnych. Konieczne są dodatkowe badania w celu oceny możliwości przeprowadzenia dalszych badań i dokładnego zdefiniowania kryteriów interpretacji miana wirusa w kontekście klinicznym.

Kreutzmann H, Unterweger C, Schwarz L, Dimmel K, Auer A, Rümenapf T, Ladinig A. Pluck-pools as diagnostic samples for detecting porcine reproductive and respiratory syndrome virus and porcine circovirus type 2 in porcine abortion material and stillbirths. The Veterinary Journal. 2024; 304: 106081. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2024.106081.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji