X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Różnice w mikrobiomie pochwy i metabolitach w surowicy u loch w późnej ciąży zagrożonych wypadnięciem narządów jamy miednicy

Lochy z większym ryzykiem wypadania narządów jamy miednicy mają zróżnicowane metabolity w surowicy i mikroflorę pochwy.

28 lipiec 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Śmiertelność loch przypisywana wypadaniu narządów jamy miednicy (POP) wzrosła w amerykańskim przemyśle trzody chlewnej i nadal wzrasta. Dwa główne cele tego badania to (1) opracowanie systemu punktacji sromu, który można skorelować z ryzykiem POP, oraz (2) identyfikacja czynników biologicznych związanych z ryzykiem POP. Aby ocenić ryzyko POP w późnej ciąży, lochy (n = 213) zostały ocenione przy użyciu nowo opracowanego systemu punktacji sromu (PS). Lochy zostały ocenione jako PS1 (niskie), PS2 (umiarkowane) lub PS3 (wysokie) na podstawie ryzyka POP.

Następnie 1,5, 0,8 i 23,1% loch uzyskało odpowiednio PS1, PS2 lub PS3, doświadczyło POP. Aby zidentyfikować biomarkery, pobrano surowicę i wymazy z pochwy od macior w późnej ciąży różniących się PS. Za pomocą GC-MS zidentyfikowano 82 różnice metabolitów w surowicy między zwierzętami PS1 i PS3. Wymazy z pochwy wykorzystano do sekwencjonowania genu 16S rRNA i wykryto różnice w mikrobiomach pochwy między zwierzętami PS1 i PS3 wraz z różnicami w liczebności 89 jednostek taksonomicznych.

Łącznie dane te pokazują, że lochy z większym ryzykiem POP mają zróżnicowane metabolity w surowicy i mikroflorę pochwy. Dodatkowo określono wstępną i nową charakterystykę mikrobiomu pochwy lochy.

Kiefer ZE, Koester LR, Showman L, et al. Vaginal microbiome and serum metabolite differences in late gestation commercial sows at risk for pelvic organ prolapse. Scientific Reports. 2021; 11:6189. https://doi.org/10.1038/s41598-021-85367-3

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji