W Niemczech wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV) został po raz pierwszy wykryty u dzika we wrześniu 2020 r. w niemieckim kraju związkowym Brandenburgia w pobliżu granicy z Polską. Od tego czasu rozprzestrzenia się z obecnie ponad 3960 potwierdzonymi przypadkami u dzików i pięcioma ogniskami u świń domowych (TSIS 2022). Pasza została wymieniona jako możliwe źródło przenoszenia ASFV na fermy świń, a stabilność ASFV w paszy i ściółce jest uważana jako luka w wiedzy na poziomie europejskim i światowym. Przeprowadzono studium literatury w celu zbadania roli, jaką różne kategorie materiałów paszowych mogą odgrywać w przenoszeniu wirusa na świnie domowe, biorąc pod uwagę wpływ przetwarzania, transportu i przechowywania paszy. Dostępne informacje zostały wykorzystane do oszacowania ryzyka poszczególnych grup pasz dla świń domowych w odniesieniu do prawdopodobieństwa przenoszenia przez nie wirusa.
W przypadku przetworzonych produktów ubocznych, np. zbóż, mączek ekstrakcyjnych i mieszanek paszowych, można założyć, że ASFV zostanie najprawdopodobniej inaktywowany podczas przetwarzania. Chociaż może dojść do ponownego zakażenia wirusem po procesie produkcyjnym, zakłada się, że taki scenariusz jest mało prawdopodobny w świetle ogólnych zasad higieny i HACCP. Ze względu na zakaźność ASFV i jego odporność na czynniki środowiskowe, nie można wykluczyć transmisji wirusa do domowych gospodarstw trzody chlewnej w przypadku niektórych kategorii pasz, takich jak nieprzetworzone, bezpośrednio podawane materiały paszowe. Natomiast pasze przetworzone prawdopodobnie nie odgrywają roli w transmisji ASFV. Według literatury, ASFV może być również zachowany w mączce z krwi i osoczu suszonym rozpyłowo po przetworzeniu w bardzo mało prawdopodobnym przypadku, gdy użyta zostanie krew lub osocze pochodzące od wysoce zakaźnych świń domowych.
Przegląd literatury wskazał, że potrzebne są dalsze badania w celu wygenerowania danych na temat głównych czynników wpływających na przetrwanie i przenoszenie ASFV w materiale paszowym dla świń domowych podczas przetwarzania i przechowywania.
Kowalczyk J, Barak N, Riede O, Engel AM, Koch F, Spolders M, Blome S, Pieper R. Literature review and qualitative risk assessment on the role of feed materials in African Swine Fever Virus transmission. Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift. 2022; 135: 1-9. DOI: 10.2376/1439-0299-2022-3