X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Rozmieszczenie wirusa afrykańskiego pomoru świń w środowisku młyna paszowego

Wirus ASF został szeroko rozpowszechniony, przy czym częstotliwość jego wykrywania ulegała jedynie niewielkim zmianom w miarę produkcji kolejnych partii paszy.

8 grudzień 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wraz z globalnym rozprzestrzenianiem się wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASFV) i dowodami na to, że pasza i/lub składniki mogą być potencjalnymi wektorami przenoszenia patogenów, niezwykle ważne jest zrozumienie roli, jaką może odgrywać przemysł produkcji pasz w odniesieniu do potencjalnej dystrybucji tego wysoce zjadliwego wirus. Młyn paszowy na skalę pilotażową składający się z mieszalnika, podnośnika kubełkowego i odpowiedniego leja został skonstruowany w pomieszczeniu dla zwierząt Biosafety Level-3 Ag w Instytucie Badań nad Bezpieczeństwem Biologicznym na Uniwersytecie Stanowym Kansas. Łącznie pobrano wymazy z 18 różnych miejsc na sprzęcie iw pomieszczeniu, aby ocenić zanieczyszczenie środowiska przed i po wprowadzeniu paszy zakażonej ASFV. Najpierw za pomocą systemu wytworzono partię paszy, aby potwierdzić, że młyn paszowy jest ujemny pod względem ASFV; następnie do mieszalnika dodano paszę zakontaminowaną ASFV i wyprodukowano paszę. Składniki zostały zmieszane i wyładowane przez podnośnik kubełkowy. Następnie wyprodukowano cztery dodatkowe partie paszy niezakażonej ASFV. Wymazy środowiskowe pobierano po wypuszczeniu każdej partii paszy w lokalizacjach podzielonych na cztery strefy: A) powierzchnia kontaktu z paszą, B) powierzchnia nie mająca kontaktu z paszą, ale w odległości < 3,2 stopy od paszy, C) powierzchnia nie mająca kontaktu z paszą > 3,2 stopy od paszy i D) powierzchnie przejściowe, takie jak buty robocze. Wymazy środowiskowe analizowano za pomocą analizy qPCR pod kątem genu P72 ASFV w warunkach laboratoryjnych BSL-3 w celu wykrycia DNA specyficznego dla ASFV.

Wymazy środowiskowe pobrane przed zakażeniem paszy ASFV były negatywne pod względem DNA ASFV. Wymazy środowiskowe pobrane po wytworzeniu paszy zakażonej ASFV spowodowały zanieczyszczenie stref A-D. Poziomy zanieczyszczenia ASFV-DNA są podawane jako wartość Ct lub liczba kopii genomowych (CN) na ml. W tej konfiguracji nie było dowodów na interakcję strefa pobierania próbek × partia i nie było różnicy w proporcji pozytywnych reakcji ASFV między miejscem pobierania próbek a partią paszy w całym eksperymencie. Wskazuje to, że gdy ASFV dostał się do zakładu, skażenie szybko się rozprzestrzenia i utrzymuje się na powierzchniach środowiskowych, nawet podczas produkcji kolejnych partii paszy niezakażonej ASFV. Próbki z powierzchni przejściowych (Strefa D) miały bardziej wykrywalny ASFV (niższa wartość Ct) w porównaniu do wszystkich innych powierzchni, co wskazuje na wysoki poziom zanieczyszczenia ASFV (wysokie wartości CN). Próbki pobrane po sekwencji produkcyjnej 3 miały mniej wykrywalnego ASFV (większa wartość Ct) w porównaniu z próbkami pobranymi bezpośrednio po wytworzeniu partii paszy zakażonej ASFV.

Istniały dowody na interakcję strefa pobierania próbek × partia paszy dla liczby kopii genomowych/mL. W przypadku próbek pobranych po wyprodukowaniu partii paszy zakażonej ASFV, niższą liczbę kopii genomowych ASFV/mL (wyższe Ct) zaobserwowano w przypadku wymazów pobranych z powierzchni niemających kontaktu z paszą > 3,2 stopy od paszy (strefa C) w porównaniu z powierzchniami mającymi kontakt z paszą (strefa A) (P < 0,05), przy czym inne powierzchnie (strefy B i D) nie wykazały znaczącej różnicy. Po sekwencjach produkcyjnych 1, 2 i 3, próbki pobrane z powierzchni przejściowych (strefa D) miały większą liczbę wykrytych kopii genomowych ASFV/mL (niski Ct) w porównaniu z innymi miejscami pobierania próbek. Po sekwencji produkcyjnej 4, nie było dowodów na różnicę w liczbie wykrytych kopii genomowych ASFV/mL pomiędzy miejscami pobierania próbek.

Podsumowując, po eksperymentalnym wprowadzeniu ASFV do środowiska produkcji paszy, wirus został szeroko rozpowszechniony z niewielkimi zmianami w częstotliwości wykrywania w miarę produkcji kolejnych partii paszy.

Elijah CG, Trujillo JD, Jones CK, Gaudreault NN, Stark CR, Cool KR, Paulk CB, Kwon T, Woodworth JC, Morozov I, Gebhardt JT, Richt JA. Evaluating the Distribution of African Swine Fever Virus Within a Feed Mill Environment Following Manufacture of Inoculated Feed. Kansas Agricultural Experiment Station Research Reports. 2020; 6(10). https://doi.org/10.4148/2378-5977.8012

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji