Sytość specyficzna dla zmysłów jest zjawiskiem fizjologicznym związanym ze spadkiem specyficznej wartości hedonicznej właściwości sensorycznych żywności. W produkcji trzody chlewnej właściwości organoleptyczne paszy różnią się nieznacznie między okresami produkcji i w ich obrębie. Ten brak różnorodności może prowadzić do sytości specyficznej dla zmysłów, co może mieć ujemny wpływ na spożycie paszy przez świnie, nawet jeśli ich dieta spełnia wszystkie wymagania żywieniowe. Celem tego badania była ocena krótkoterminowego wpływu sytości sensorycznej na spożycie paszy i smakowitość u świń w wieku okołoodsadzeniowym.
Metody:Trzydzieści dwa prosięta w wieku okołoodsadzeniowym (testowane w parach) były poddawane krótkoterminowym próbom żywieniowym przez 6 dni. W próbie 1 zwierzęta otrzymywały przez 90 minut przez trzy kolejne dni trzy karmy: o różnych smakach; o tym samym smaku; lub mieszankę trzech smaków w układzie 3 × 3 kwadratów łacińskich. W próbie 2, z tymi samymi zwierzętami i różnymi smakami, wszystkie trzy karmy były podawane sukcesywnie (1 karma co 30 minut). Spożycie paszy mierzono w próbach 1 i 2. Ponadto w próbie 2 wykorzystano nagrania wideo do oceny czasu konsumpcji i częstotliwości podchodzenia do podajnika w celu oceny smakowitości.
Wyniki: W próbie 1 wystąpiła interakcja między dniem a dietą, w której dieta o różnych smakach była najmniej spożywana pierwszego dnia, ale najczęściej spożywana później. W próbie 2 potrójna interakcja między dietą, dniem i kolejnością podawania zmodyfikowała spożycie świń i wzorce konsumpcji, w których dieta o różnych smakach wykazywała najwyższe wartości w ostatniej kolejności podawania w trzecim dniu eksperymentu. Różnorodność smaków, pomiędzy lub w ramach epizodów konsumpcji, może poprawić spożycie paszy i smakowitość u świń hodowlanych. Ważne jest jednak, aby wziąć pod uwagę efekt neofobii, gdy świnie są narażone na nowy smak, aby zapobiec możliwemu spadkowi spożycia paszy.
Wniosek: Wyniki tego badania sugerują, że zróżnicowane sensorycznie diety mogą być stosowane jako strategia zmniejszania sytości specyficznej dla zmysłów u świń w konwencjonalnej hodowli.
Huenul E, Salazar L, Frias D, Videka M, Luna D, Dwyer DM, Figueroa J. Effects of flavour variety on the intake and palatability of commercial feed in nursery pigs. Frontiers in Veterinary Science. 2023; 10: 1218198. https://doi.org/10.3389/fvets.2023.1218198