W ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci wprowadzono zmiany w składzie pasz dla świń, które nie tylko poprawiły opłacalność produkcji, ale także miały potencjalne korzyści dla środowiska. Wśród innych zmian zastosowanie fitazy w paszy umożliwiło obniżenie całkowitego stężenia P (fosforu). Oczekuje się, że stężenie azotu (N), a zwłaszcza białka, jest obniżone, podobnie jak niektóre pierwiastki śladowe. W tym badaniu wykonano analizę 1195 próbek gnojowicy świńskiej z różnych typów ferm w Manitobie w Kanadzie, zebranych w latach 1997-2002, a wyniki zostały porównane z podobnymi analizami z 2010 i 2017 r.
Stężenia P były znacznie niższe w 2017 r., od mediany w fermie loch wynoszącej 28,0 g kg-1 suchej masy (dw) w latach 1998-2002 do 20,6 g kg-1 dw w 2010 i 2017 r. oraz od mediany w fermach tuczowych 24,1 g kg -1 dw w latach 1998–2002 do 18,7 g kg -1 dw w 2010 i 2017 r. Całkowite poziomy N nie zmieniły się z czasem, ale zmniejszyła się frakcja nawozu N, którym było NH4. Stężenia cynku były niezmiennie wyższe w materiale z odchowalni i wzrosły z mediany 2800 mg kg -1 dw w odchowalniach w latach 1998-2002 do 5580 mg kg-1 dw w odchowalniach w 2010 i 2017 r. Stężenia większości innych pierwiastków śladowych zmniejszyły się w tym okresie. Z wyjątkiem Zn z odchowalni, te zmiany czasowe powinny zmniejszyć potencjalne konsekwencje środowiskowe wynikające z zastosowania odchodów świń do nawożenia.
Sheppard, S. C. 2019. Elemental Composition of Swine Manure from 1997 to 2017: Changes Relevant to Environmental Consequences. J. Environ. Qual. 48:164-170. doi:10.2134/jeq2018.06.0226