X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Skład pierwiastkowy odchodów świń od 1997 do 2017 r.

Zmieniły się praktyki żywieniowe, a stężenie niektórych pierwiastków może być teraz niższe. Stężenie fosforu spadło o 36%, równocześnie z wprowadzeniem fitazy. Większość zawartości pierwiastków śladowych również uległa zmniejszeniu, ale ilość Zn podwoiła się w okresie 20 lat.

14 sierpień 2019
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci wprowadzono zmiany w składzie pasz dla świń, które nie tylko poprawiły opłacalność produkcji, ale także miały potencjalne korzyści dla środowiska. Wśród innych zmian zastosowanie fitazy w paszy umożliwiło obniżenie całkowitego stężenia P (fosforu). Oczekuje się, że stężenie azotu (N), a zwłaszcza białka, jest obniżone, podobnie jak niektóre pierwiastki śladowe. W tym badaniu wykonano analizę 1195 próbek gnojowicy świńskiej z różnych typów ferm w Manitobie w Kanadzie, zebranych w latach 1997-2002, a wyniki zostały porównane z podobnymi analizami z 2010 i 2017 r.

Stężenia P były znacznie niższe w 2017 r., od mediany w fermie loch wynoszącej 28,0 g kg-1 suchej masy (dw) w latach 1998-2002 do 20,6 g kg-1 dw w 2010 i 2017 r. oraz od mediany w fermach tuczowych 24,1 g kg -1 dw w latach 1998–2002 do 18,7 g kg -1 dw w 2010 i 2017 r. Całkowite poziomy N nie zmieniły się z czasem, ale zmniejszyła się frakcja nawozu N, którym było NH4. Stężenia cynku były niezmiennie wyższe w materiale z odchowalni i wzrosły z mediany 2800 mg kg -1 dw w odchowalniach w latach 1998-2002 do 5580 mg kg-1 dw w odchowalniach w 2010 i 2017 r. Stężenia większości innych pierwiastków śladowych zmniejszyły się w tym okresie. Z wyjątkiem Zn z odchowalni, te zmiany czasowe powinny zmniejszyć potencjalne konsekwencje środowiskowe wynikające z zastosowania odchodów świń do nawożenia.

Sheppard, S. C. 2019. Elemental Composition of Swine Manure from 1997 to 2017: Changes Relevant to Environmental Consequences. J. Environ. Qual. 48:164-170. doi:10.2134/jeq2018.06.0226

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji