X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Specjalistyczne mieszanki dodatków paszowych zawierające krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe poprawiają wydajność loch i świń w okresie karmienia i po odsadzeniu.

Suplementacja diety loch krótko- i średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi może zwiększyć produktywność i zdrowie loch i ich miotów.

12 marzec 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Stresory związane z odsadzeniem i złe warunki sanitarne w gospodarstwie mogą prowadzić do dysbiozy i zaburzeń jelitowych, które sprzyjają proliferacji Streptococcus suis i E. coli. Optymalizacja żywienia matek w celu wpłynięcia na wczesne ustanowienie mikrobioty jelitowej u prosiąt jest obiecującą strategią zapobiegania zaburzeniom jelitowym przy odsadzeniu oraz promowania zdrowia i wzrostu. Celem badania było zbadanie wpływu suplementacji diety synergistyczną mieszanką krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA-MCFA) w okresie okołoporodowym i laktacji na wczesną kolonizację drobnoustrojów i późniejsze wyniki wzrostu nowonarodzonych świń.

Metody: W eksperymencie wykorzystano 72 lochy i ich mioty, a następnie 528 odsadzonych świń. Lochy karmiono dietą kontrolną lub dietą uzupełnioną SCFA-MCFA, a świnie monitorowano pod kątem ich wydajności wzrostu i populacji drobnoustrojów. Następnie wybrane odsadzone świnie zostały przydzielone do diety SCFA-MCFA zgodnie z dietą matki.

Wyniki: Suplementacja SCFAs-MCFAs doprowadziła do zmniejszenia utraty słoniny u loch oraz poprawiła wagę i jednorodność świń przy odsadzeniu. Dodatkowo, prosięta ssące wykazywały znaczące zmiany w mikrobiocie jelitowej, w tym zwiększoną liczbę bakterii kwasu mlekowego i zmniejszoną populację Streptococcus suis. Chociaż nie stwierdzono wpływu diety matki na wzrost świń po odsadzeniu, zaobserwowano modulację populacji bakterii w 7 i 35 dniu po odsadzeniu. Świnie karmione SCFA-MCFA wykazały lepszą wydajność paszy przy znacznym zmniejszeniu liczby bakterii E. coli i Streptococcus suis.

Wnioski: Wyniki sugerują, że suplementacja diety matek SCFA-MCFA może pozytywnie wpływać zarówno na wydajność loch, jak i świń, oferując potencjalną strategię zwiększania wydajności i zdrowia w komercyjnej produkcji trzody chlewnej.

Villagómez-Estrada S, Melo-Durán D, van Kuijk S, Pérez JF, Solà-Oriol D. Specialized Feed-Additive Blends of Short-and Medium-Chain Fatty Acids Improve Sow and Pig Performance During Nursery and Post-Weaning Phase. Animals: an Open Access Journal from MDPI, 2024; 14(24): 3692. https://doi.org/10.3390/ani14243692

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji