X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Metaanaliza spożycia paszy i przyrostów świń po pogorszeniu warunków sanitarnych

Wyniki tych badań mogą być wykorzystane do oszacowania skutków wpływu warunków sanitarnych w modelach wzrostowych świń.

18 czerwiec 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Gorsze warunki sanitarne negatywnie wpływają na spożycie paszy i przyrosty zwierząt, co prowadzi również do negatywnego wpływu na samopoczucie i strat ekonomicznych. Celem pracy było przeprowadzenie metaanalizy ilościowej oceny spożycia paszy i przyrostów rosnących świń po pogorszeniu warunków sanitarnych. Baza danych została zbudowana przy użyciu 122 opublikowanych eksperymentów, gdzie podawano średnie dzienne spożycie paszy (ADFI) i średni dzienny przyrost (ADG) świń poddawanych działaniu jednej z sześciu modyfikacji sanitarnych: pokarmowego zakażenia bakteryjnego, złych warunków utrzymania, lipopolisacharydów (LPS), mykotoksyn , infekcji pasożytniczych i chorób układu oddechowego. Reakcje odniesiono do wyników w grupie kontrolnej. Analizy statystyczne przeprowadzono dla każdej z sześciu modyfikacji.

Wszystkie modyfikacje spowodowały zmniejszenie ADFI i ADG, z najsilniejszą odpowiedzią w grupie poddanej działaniu mykotoksyn, chorób układu oddechowego i zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego (redukcja o 8% do 23% w ADFI i 16% do 29% redukcji ADG). Zmniejszenie ADG było liniowo związana z redukcją ADFI na zakażenia bakteryjne układu pokarmowego, LPS, zakażeń pasożytniczych i chorób układu oddechowego. W przypadku złych warunków utrzymania i mykotoksyn, związek był krzywoliniowy. Zmniejszenie o 10% ADFI spowodowało zmniejszenie ADG między 10% dla mykotoksyn do 43% dla zakażeń bakteryjnych przewodu pokarmowego. Większe niż 70% zmniejszenie ADG można wytłumaczyć zmniejszeniem ADFI w przypadku mykotoksyn, LPS i chorób układu oddechowego. Dynamiczna krzywa obniżenia spożycia paszy i tempa wzrostu może być zidentyfikowana jako problem z zakażeniami układu pokarmowego, mykotoksynami i chorobami układu oddechowego. W przypadku zakażeń pokarmowych i mykotoksyn, ziwerzęta nie powróciły do kondycji sprzed poddania ich doświadczeniu.

Wyniki tych badań mogą być wykorzystane do oszacowania skutków wpływu warunków sanitarnych w modelach wzrostowych świń.

H. Pastorelli, J. van Milgen, P. Lovatto and L. Montagne. Meta-analysis of feed intake and growth responses of growing pigs after a sanitary challenge. animal. Vol. 6 (Issue 06) June 2012, pp 952-961. DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S175173111100228X

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji