Pasze i ich składniki są ostatnio badane jako źródła wprowadzenia patogenów do gospodarstw oraz jako potencjalne źródło zakażenia zwierząt po spożyciu skażonej paszy. Wykazano, że wiele wirusów może przetrwać w paszy przez dłuższy czas. W niniejszej pracy określono szybkość rozpadu senecawirusa A (SVA) w składnikach paszy dla świń w funkcji czasu i temperatury oraz ustalono szacunkowy okres połowicznego zaniku wirusa. Do wybranych składników paszy wprowadzono stałą ilość SVA (105 mediana dawki zakaźnej w hodowli tkankowej 50) i inkubowano w temperaturze 4, 15 i 30°C przez okres do 91 dni. W próbkach pobranych w tym czasie oceniano żywotność wirusa i obecność wirusowego RNA.
W trzech różnych badanych temperaturach najbardziej stabilnymi matrycami dla SVA były suszone ziarna gorzelnicze z rozpuszczalnikami (DDGS) oraz mączka sojowa (SBM), których okres półtrwania wynosił odpowiednio 25,6 i 9,8 dnia. W temperaturze 30°C SVA ulegał całkowitej inaktywacji we wszystkich składnikach paszy oraz w próbce kontrolnej, która nie zawierała matrycy paszowej. Pomimo utraty zakaźności wirusa, wirusowe RNA pozostało stabilne i na stałym poziomie przez cały okres eksperymentalny. Ponadto zbadano zdolność SVA do zakażania świń poprzez spożycie skażonej paszy u 3-tygodniowych, odsadzonych świń. Zwierzętom podawano pełnoporcjową paszę z dodatkiem trzech stężeń SVA (105, 106 i 107 na 200 g paszy) i pozwalano im na naturalne spożycie skażonej paszy. Procedurę tę powtarzano przez trzy kolejne dni. Zakażenie świń poprzez spożycie skażonej paszy potwierdzono testem neutralizacji wirusa oraz wykryciem SVA w surowicy, kale i migdałkach narażonych zwierząt metodą PCR z odwrotną transkryptazą w czasie rzeczywistym.
Nasze wyniki wskazują, że matryce paszowe są w stanie wydłużyć czas przeżycia SVA, chroniąc wirusa przed rozkładem. Ponadto wykazaliśmy, że spożywanie skażonej paszy może prowadzić do produktywnego zakażenia SVA.
Caserta LC, Noll JCG, Singrey, A, Niederwerder MC, Dee S, Nelson EA, Diel DG. Stability of Senecavirus A in animal feed ingredients and infection following consumption of contaminated feed. Transboundary and Emerging Diseases. 2022. 69: 88-96. https://doi.org/10.1111/tbed.14310