Materiały wzbogacające dla świń, w szczególności materiały organiczne, stają się coraz ważniejsze w celu zmniejszenia nieprawidłowych zachowań, takich jak gryzienie ogona. Jednakże potencjalne zagrożenia dla zdrowia, jakie stwarzają te materiały (takie jak wprowadzenie patogenów do stada), nie zostały dotychczas wystarczająco zbadane. W związku z tym przetestowano 21 różnych materiałów organicznych wykorzystywanych jako materiały wzbogacające w chowie trzody chlewnej pod kątem całkowitej liczby żywych bakterii mezofilnych, pleśni, bakterii z grupy coli, Escherichia coli, Klebsiella spp., Yersinia spp., Salmonella spp., Oporne na metycylinę Staphylococcus aureus i Mycobacterium spp. Dodatkowo określono zawartość suchej masy i aktywność wody.
Wyniki
Materiały różniły się znacznie pod względem stanu higienicznego. W trzech materiałach nie wykryto żadnych mikroorganizmów. Jednak liczba bakterii w innych materiałach wahała się aż do 7,89 log10 cfu / g suchej masy (kiszonka z kukurydzy). Najwyższą liczbę bakterii z grupy coli i pleśni stwierdzono odpowiednio w sianie (6,45 i 6,94 log10 cfu / g suchej masy). Ważne bakterie stanowiące zagrożenie dla zdrowia ludzi lub zwierząt, takie jak Escherichia coli, Klebsiella spp., Yersinia spp., Salmonella spp. i oporne na metycylinę Staphylococcus aureus nie zostały wykryte w żadnym z materiałów. Słoma konopna zawierała Mycobacterium smegmatis, a torf był zanieczyszczony Mycobacterium avium i Mycobacterium vulneris.
Wnioski
Większość testowanych materiałów organicznych prawdopodobnie nie będzie stwarzać zagrożenia higienicznego dla świń i jest odpowiednia jako materiał wzbogacający. Niemniej jednak wykryte prątki Mycobacterium wykluczają torf jako bezpieczny i higieniczny materiał wzbogacający.
Krista Marie Wagner, Jochen Schulz and Nicole Kemper. Examination of the hygienic status of selected organic enrichment materials used in pig farming with special emphasis on pathogenic bacteria. Porcine Health Management 2018 4:24. https://doi.org/10.1186/s40813-018-0100-y